El pavelló català a la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2014 | Lluís Domènech (AxA)

El pavelló català a la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2014 | Lluís Domènech (AxA)

Un jurat compost per Fèlix Arranz i Jordi Badia (comissaris de l’any 2012 amb “Vogadors”), Lluís Comeron (Degà del COAC), Fernando Marzá, Olga Felip, Carme Pinós, Àlex Susana (representant de l’Institut Ramón Llull) i Lluís Domènech (President del Jurat), han declarat guanyadora la proposta “Del fragment i del tot”, de l’arquitecte Josep Torrents, pel comissariat de la “Exposició de l’Arquitectura Catalana” el 2014.

La proposta de Josep Torrents basa la seva tesi en el lema triat pel Comissari General de la Biennal, Rem Koolhas “Fondamentals”, intentant un replanteig radical del paper de l’arquitectura catalana, en un viatge des de les fonts (reivindicació de Josep Mª Jujol), fins a l’actualitat (obres de Toni Gironès i RCR).

Sembla pertinent que en els moments actuals de crisi econòmica – professional, un arquitecte de S. Pere de Riudebitlles reclami, amb un bagatge intel·lectual envejable, els valors ètics i estètics de l’arquitectura al servei de la Societat.

Felicitats Josep!

Malauradament, la tria obligada ha deixat fora les interessants propostes dels altres dos finalistes: Josep Ferrando i Marta Poch amb el projecte “Inhabit”, i Stefan Cortellaro, Inés de Rivera, Ton Salvadó i el col·lectiu Lacol amb el projecte “Alentir”. Aquests dos projectes també haguessin pogut representar a l’arquitectura catalana, doncs reclamen idèntics valors que el guanyador, la qual cosa reforça el “canvi de paradigma” que s’ha produït en l’Arquitectura contemporània.