El Premi Europeu AHI d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic culmina la seva 6a edició

El Premi Europeu AHI d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic culmina la seva 6a edició

El guardò reconeix intervencions fetes amb criteris de sostenibilitat i inclusivitat en equipaments urbans culturals i habitatge social

El Jurat Internacional del Premi Europeu AHI ha concedit el Premi de la categoria de Patrimoni Construït a la rehabilitació de la Neue Nationalgalerie de Berlin, un dels més importants exemples del moviment modern, realitzada pel despatx de David Chipperfiled, darrer guanyador del Pritzker.

L’obra guanyadora de la categoria d’Espais Exteriors és la restauració ecològica del jardí de El Tanque, a Santa Cruz de Tenerife, de l’arquitecte Fernando Menis, un espai cultural ubicat en els dipòsits d’una antiga refineria de petroli. Pel que fa a la categoria de Planejament, el Jurat ha premiat la Regeneració dels barris de Gràcia de Barcelona, del despatx Jornet Llop Pastor Arquitectes, juntament amb la Gerència d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona. Finalment, en la categoria de Divulgació, el Premi s’ha atorgat a la pel·lícula “La vie en kit”, de l’arquitecta i realitzadora belga Elodie Degavre.

Enguany el Premi Europeu AHI ha atorgat també dues Mencions especials, escollides entre la totalitat de projectes presentats: la de Restauració, que s’ha concedit al projecte de restauració del Gruuthusemuseum de Bruges, Bèlgica, projecte realitzat pel despatx B-juxta architecten; i una de nova creació, la New European Bauhaus, que el Jurat ha concedit a dos projectes: d’una banda, el de 34 habitatges socials d’emergència ubicats a Sant Feliu de Llobregat, del despatx MIM-A (Mariona Benedito i Martí Sanz) i, de l’altra, el Pla Director de Rehabilitació Integrada del Barri de Las Flores, a A Coruña, realitzat pel despatx d’arquitectura Territoris XLM i BCQ arquitectura.

El Premi és una iniciativa biennal promoguda per la plataforma barcelonina AHI, Architectural Heritage Intervention, i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. En la seva sisena edició s’han presentat un total de 241 projectes, de despatxos d’arquitectura provinents de 28 països europeus, la xifra més alta mai aconseguida.

Celebrant ja els 12 anys d’existència, el Premi segueix creixent en notorietat i reconeixement a Europa, com ho demostra el fet que un 55% dels projectes presentats correspon a participants que s’hi han inscrit per primer cop. Així doncs, es consolida com el Premi europeu referent en rehabilitació arquitectònica, juntament amb l’Europa Nostra.

Més informació AQUÍ