Els arquitectes Sènior del Coac aborden el problema de l’habitatge

Els arquitectes Sènior del Coac aborden el problema de l’habitatge

El cicle ‘Habitació pròpia!’ parteix de la certesa que no hi ha un únic problema de l’habitatge. Són molts i entrelligats

Publicat a El Punt Avui el 3 d’abril de 2025

L’Agrupació Sènior/a del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (Coac) dedicarà un cicle, d’abril a desembre, a concretar una bateria de mesures factibles que permetin fer efectiu el dret a l’habitatge, des del món de l’urbanisme i l’arquitectura. Habitació pròpia! parteix de la certesa que “no hi ha un únic problema de l’habitatge. Són molts i entrelligats. És un territori polièdric on la transversalitat que caracteritza la formació i la pràctica professional dels arquitectes resultarà de molta utilitat per moure’s. El col·lectiu està capacitat per aportar mirades distintes, i alhora complementàries, en relació a les qüestions que planteja la complexa problemàtica de l’habitatge”, sostenen des de l’entitat.

El cicle constarà de set sessions d’anàlisi, de debat i de propostes d’acció dedicades als factors que intervenen en la producció i la gestió dels habitatges: els llocs on arrelar-los, la indústria per bastir-los i transformar-los, els impulsors per a engegar-los i produir-los, l’instrumental per a rehabilitar-los i reconstruir-los i, per últim, la formació dels professionals relacionats amb la producció de l’habitatge. Totes les sessions, obertes, tindran lloc a la sala d’actes del Coac de 18h a 20.30h.

La primera es farà aquest proper dilluns 7 d’abril i porta per títol El context: On som en matèria d’habitatge?. Presentaran l’acte Guillem Costa i Calsamiglia, degà del Coac, i Jaume Carné i Cabré, president de l’Agrupació Sènior/a, i hi prendran part els arquitectes Maria Sisternas, Ramon Roger, Joan Pascual i Mònica Beguer; l’advocat urbanista Lluís Cases; l’enginyera industrial Anna Delgolve i l’arquitecte urbanista Joan Llort. En el decurs de la jornada s’abordarà què entenem per habitatge assequible i quina solvència econòmica tenen les noves estructures familiars que s’articulen de formes molt diverses, distintes a les tradicionals. Es donaran dades de com es formen els preus de venda o de lloguer i de la demanda potencial de sostre a Catalunya, a partir de les dades de població actual i de les seves projeccions a futur “atès que, malauradament, el Pla nacional de l’habitatge del 2024, de gran vàlua metodològica, ha fet els càlculs amb projeccions de població antigues”, lamenten des de l’entitat.

Més informació AQUÍ