Els FAD de la reconstrucció | Llàtzer Moix

Els FAD de la reconstrucció | Llàtzer Moix

Després dels anys de crisi, i després de la consegüent reducció del nombre d’edificis de nova planta, s’imposen les reconstruccions d’obres preexistents.

 

Publicat el divendres 3 de juliol de 2015 al diari LA VANGUARDIA

Ho han reconegut els FAD 2015, en què el premi d’Arquitectura va ser ahir a la nit, ex aequo, per a la reforma d’un habitatge a Begur, la Casa Bastida, obra de Bosch/Capdeferro, i per a la reforma de l’hotel Quinta das Oliveiras, a Tavira (Portugal), de Pedro Campos Costa. El jurat presidit per Víctor López Cotelo va valorar, en el primer cas, la manera en què la reforma d’una casa millora la seva integració en l’entorn, difumina els seus límits amb la naturalesa i aconsegueix tot això amb elements simples: un cordam i unes plantes enfila disses que modulen la insolació i donen intimitat. En el cas de l’hotel, aixecat als anys seixanta, el jurat va apreciar la reutilització d’aquest equipament, amb la reformulació d’alguns dels seus espais principals, i la saviesa amb què s’han combinat els elements vells i els nous.

López Cotelo va subratllar a La Vanguardia “la intel·ligència, la frescor i el rigor de les dues intervencions”, que “prioritzen la millora de la vida de les persones, per sobre de l’obtenció d’un format arquitectònic prefixat”.

El FAD d’Interiorisme se’l va endur la Biblioteca São Paulo, a Apelação (Portugal), també una obra que desenvolupada en un edifici preexistent, aquest cop per Patrícia Marques i J. Paulo Costa, de Site Specific Arquitectura.

El FAD de Ciutat i Paisatge va ser per alamillora d’accessibilitat al centre històric de Vitòria, de Tabuenca & Leache, arquitectes amb base a Pamplona i obres destacades a la ciutat, com ara la restauració del palau del Condestable o l’església San Jorge.

I el FAD d’Intervencions Efí­ meres va ser per a Les Llàgrimes de Santa Eulàlia, de Benedito/Sanz, al Mhuba barceloní.

També es va decidir ahir, en la seva segona edició, el FAD Internacional, per a obra d’autors locals a l’estranger. El premi va ser per a Archikubik (Miquel Lacasta, Marc Chalamanch i Carmen Santana) pels seus 253 habitatges a Ivry­sur­Seine, prop de París.

Finalment, els FAD de Pensament i Crítica van ser per a les revistes Desierto i Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme. Hi va haver, a més a més, un premi honorífic per a CarlosMartí Arís.