Una exposició retrata l’habitatge públic sostenible a l’Àrea Metropolitana

Una exposició retrata l’habitatge públic sostenible a l’Àrea Metropolitana

La mostra, organitzada per l’IMPSOL (AMB) i Arquitectes per l’Arquitectura, es pot visitar fins al 25 d’agost a l’Espai Mercè Sala de TMB (metro Diagonal L5)

Publicat a Tot Barcelona el 15 de juny de 2023

L’IMPSOL, entitat de l’AMB encarregada de la promoció d’habitatge públic, i l’associació Arquitectes per l’Arquitectura han organitzat l’exposició Paisatges habitacionals, una mostra de projectes d’habitatge col·lectiu portats a terme a l’àrea metropolitana de Barcelona, i adaptats a les noves realitats del territori: la situació d’emergència climàtica, la manca d’habitatge públic, el risc d’exclusió per pobresa energètica i, en general, l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones.

L’exposició, que es pot visitar a l’Espai Mercè Sala de TMB (metro Diagonal) fins al 25 d’agost, dona a conèixer diverses propostes d’habitatge amb protecció oficial que busquen no només cobrir la necessitat residencial, sinó apropar-se al que ha de ser un edifici de consum gairebé nul (NZEB) mitjançant la reducció de la petjada ecològica, de les emissions de CO2, dels residus generats durant el procés de construcció i de la demanda energètica posterior.

D’altra banda, la selecció serveix per entendre com, arran de la pandèmia de covid, hi ha hagut un canvi en l’ús dels habitatges, que han de ser aptes per a les noves formes d’habitar. Aquests edificis flexibilitzen els usos i permeten l’adaptació a canvis futurs, de manera que passen a ser un bé d’interès general: les persones els utilitzen, però la societat globalment en surt beneficiada.

Diàleg visual

L’exposició combina casos del nostre territori amb casos de territoris, climes i societats allunyades, que dialoguen amb la nostra manera d’habitar. El contingut expositiu se centra a mostrar els projectes creats a partir de les propostes dels equips d’arquitectes en els concursos de l’IMPSOL, mentre que la selecció de projectes europeus ha estat feta per un grup representatiu de les diverses generacions d’arquitectes catalans, buscant el diàleg intergeneracional entre els despatxos catalans i europeus. L’exposició també està en línia amb les tesis de sostenibilitat que s’han esmentat: els materials d’execució són reciclables, reciclats i lliures de toxicitat, i s’assegurarà la circularitat dels residus un cop finalitzat el cicle de vida d’aquests materials.

Caràcter itinerant

La mostra, que des del 7 de juny es pot veure a l’Espai Mercè Sala, tindrà caràcter itinerant, ja que després de visitar l’espai de TMB també arribarà a diferents seus del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Concretament, i fins a final d’any, restarà exposada al COAC Vallès (carrer de Colom, 11, Terrassa) i al COAC  Barcelona (plaça Nova, 5). 

L’Espai Mercè Sala està situat al passadís de connexió entre els dos vestíbuls de la línia 5 de metro a l’estació de Diagonal. L’horari d’obertura és de 10 del matí a 8.30 del vespre els dies feiners de dilluns a divendres, i l’entrada és gratuïta.