La construcció postcrisi: cases modulars de fusta

La construcció postcrisi: cases modulars de fusta

Les estructures prefabricades d’Arquima permeten construir cases i blocs de fins a quatre pisos de manera fàcil, assequible i ecològica

Publicat el diumenge, 7 de desembre de 2014 a el diari ARA

 

ANDREA RODÉS | La construcció al nostre país ha estat tradicionalment vinculada al totxo i al formigó. En els últims anys, però, la fusta ha anat recuperant el seu valor com a material sostenible i de qualitat, tant per a l’edificació d’habitatges unifamiliars com d’equipaments públics i edificis urbans. “Vam apostar per la fusta des del primer moment; creiem que serà el material del segle XXI”, explica José Antonio González, enginyer industrial i gerent d’Arquima, empresa catalana creada el 2008 a Sant Andreu de la Barca i especialitzada en arquitectura i disseny de sistemes de construcció modular en fusta. De propietat familiar, Arquima fabrica de forma industrialitzada tant cases com edificis prefabricats de fins a quatre plantes d’alçada. “Teníem molt clar que després de la crisi l’arquitectura tendiria cap als models prefabricats”, explica González. Els mòduls estan fets a base de fusta conífera procedent de boscos reforestats de diverses parts del món, principalment d’Àustria. A Espanya, la falta d’una cultura de la fusta i de tenir cura dels boscos ha fet que fins ara fos impossible trobar proveïdors amb tecnologia i capacitat suficient, segons el directiu.

González insisteix que treballar amb sistemes de fusta modulars té dos avantatges competitius: és el material més sostenible -atès el reduït cost energètic que suposa la producció i tractament industrial, la qual cosa el fa apte per a la construcció de cases “passives”, és a dir, de baix consum energètic-, i a més, la construcció prefabricada permet reduir els terminis d’execució i entrega i controlar millor el preu final de l’obra. Una de les últimes innovacions d’Arquima és el sistema Ca2d, un sistema de construcció modular amb entramat lleuger de fusta que permet crear blocs de fins a quatre pisos d’alçada i que acaba de guanyar el premi de Sostenibilitat i Eficiència Energètica atorgat pels organitzadors de la fira Construmat.

Arquima, que espera facturar més de tres milions d’euros el 2015, té en el punt de mira l’expansió internacional. Un factor crític per ser competitius ha sigut l’aposta per la fabricació de mòduls en dos dimensions, que abarateix el transport en camió i facilita l’exportació (el muntatge de les peces es fa in situ, al lloc de l’obra). L’empresa té projectes oberts a Tànger, Malta, França, Luxemburg, Dinamarca i Qatar, entre d’altres. No obstant, on esperen tancar més projectes de cara a l’any que ve és al mercat intern, “que està tornant a créixer”, diu González. Per obrir mercat, els principals prescriptors dels seus sistemes modulars són els arquitectes. A més, l’impacte sobre el terreny és mínim i ajuda a controlar el pressupost final de l’obra, evitant imprevistos, com era habitual abans de la crisi. “El sector de la construcció espanyol s’havia de professionalitzar”, conclou l’empresari.

Arquima és un dels membres del nou Clúster de l’Hàbitat de Catalunya, promogut per la Generalitat. La indústria de l’habitatge a Catalunya inclou un total de 1.800 empreses -constructores, fabricants de mobiliari o empreses de decoració- que facturen 4.400 milions d’euros a l’any i donen feina a 23.000 treballadors.

 

Foto portada extreta de l’ARA