El complex, signat per Arquitectura Anna Noguera i AIA, socis d’AxA, aplegarà les dependències que ara estan disperses en diversos edificis
Publicat a La Vanguardia el 22 de setembre de 2023
La gran llosa de formigó que cobreix les cotxeres del metro de Sant Genís, sobre la qual s’alçarà un gran bloc dedicat a consultes i serveis ambulatoris de l’hospital Vall d’Hebron, tindrà un segon edifici. L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) preveu ubicar-hi la nova seu i ja té una primera proposta, la guanyadora del concurs d’idees convocat per l’empresa municipal Bimsa, signada per Arquitectura Anna Noguera i Activitats Instal·lacions Arquitectòniques (AIA).
El calendari perquè la nova seu de l’ASPB sigui una realitat encara és verd. Després de la decisió del concurs, els estudis d’arquitectura guanyadors ja treballen en la redacció de l’avantprojecte. Després vindrà el projecte executiu, s’haurà d’aprovar el pressupost de construcció, licitar, adjudicar i fer les obres. La previsió és que les obres comencin al llarg del mandat municipal present, que venç el 2027. La inversió necessària, que encara està pendent de fixar, anirà a càrrec de l’Ajuntament i de la Generalitat.
“Per nosaltres és rellevant que la salut pública tingui visibilitat amb un edifici emblemàtic com aquest”, destaca la gerent de l’ASPB, Carme Borrell. És un objectiu de projecció perquè la tasca d’aquest organisme, principalment centrada en la prevenció, se sàpiga més. Però també n’hi ha un altre d’intern: la millora de les condicions de treball de les 330 persones que ocupa, concentrant en una única seu amb 12.500 m2 les dependències que ara estan repartides en diversos edificis, i també de l’eficiència de la seva activitat.
A més de Mercabarna, on s’efectua el control sanitari dels aliments que es venen, que continuarà en aquest recinte, l’ASPB està repartida en tres immobles diferents de l’entorn de la plaça Lesseps, i el laboratori, que és a Drassanes, al costat del CAS Baluard.
Per l’ASPB, la proposta arquitectònica guanyadora del concurs destaca per la separació del laboratori, que s’ubicarà en un cos semisoterrat independent i la resta de dependències, que seran en un altre de vuit pisos. Un altre element clau és el pati interior enjardinat que connectarà tots els espais fomentant la relació entre els diferents departaments i treballadors. També és clau l’existència d’una gran terrassa sobre el cos més baix de l’immoble que actuarà com a refugi climàtic. A més, el complex permetrà compartir espais gràcies a la seva versatilitat. Bona part del disseny respon als nous models de treball implementats arran de la pandèmia de la covid.
La integració en l’entorn també és rellevant, ja que aquest lloc, ara dur, canviarà radicalment. El cobriran àmplies àrees verdes que connectaran tots dos costats de la ronda de Dalt, que en aquesta zona es preveu tapar. L’arquitecta Anna Noguera destaca els dos cossos de l’edifici: l’horitzontal del laboratori, amb una base tan àmplia com sigui possible i que gràcies al desnivell del sòl tindrà llum natural, i “el cub que flotarà uns sis metres per tres costats” situat al costat contrari del futur bloc de l’hospital Vall d’Hebron, “que farà de ròtula, realçarà aquesta cantonada”.
L’immoble destacarà per un cos en forma de cub que sobrevolarà sis metres per tres costats
El pati destacat per Borrell també és important per a Noguera. “Serà l’espai interior més significatiu –explica l’arquitecta–, la vegetació hi entrarà, tindrà escales a la vista i contribuirà a la regulació climàtica de l’edifici”, que s’ha pensat “perquè funcioni molt bé en l’àmbit energètic”. Igualment assenyala la coberta accessible del bloc més baix, que “serà un porxo-mirador vegetal sobre la ciutat”. El conjunt tindrà una gran permeabilitat i es podrà travessar a peu connectant la ronda de Dalt amb el parc de la zona inferior. A l’interior, els forjats de fusta a la vista aportaran calidesa als espais. Un altre element pensat per al benestar dels treballadors.