MANERES DE FER | ELS SOCIS D’AXA CONSTRUEIXEN: ALBERT SALAZAR

MANERES DE FER | ELS SOCIS D’AXA CONSTRUEIXEN: ALBERT SALAZAR

HOTEL ME

2005 -2008

A la possibilitat de fer una lectura horitzontal de Barcelona, construïda segons les regles geomètriques del Pla Cerdà, s’hi afegeix la possibilitat paral·lela de fer-ne una altra lectura com a ciutat vertical en què es destaquen diferents símbols arquitectònics, com la Sagrada Família, les Torres de la Vila Olímpica, el Tibidabo o la Torre de telecomunicacions de Montjuïc. Aquesta possible percepció de la ciutat vertical inspira imaginar un edifici en què la seva base s’implanta en la ciutat horitzontal i el seu cos s’eleva en la ciutat vertical. Els primers esbossos, producte d’aquesta inspiració, són confeccionats per AIA juntament amb Dominique Perrault i Corada Figueres, comptant amb la col·laboració de BOMA pel que fa a les estructures.

L’Hotel Me, amb 29.334 m2 construïts i 259 habitacions, s’ubica en el districte 22@, enclavament de la innovació tecnològica, econòmica, social i urbana de Barcelona, i s’hi integra fent-se compatible amb els trets de la zona, de manera que es converteix en un òptim punt de trobada i de participació en la dinàmica del districte.

L’edifici es planteja com l’escissió en dues parts d’un bloc geomètric perfecte en què una part llisca sobre l’altra, creant un moviment de forma i volum que genera una silueta inscrita en l’skyline de la ciutat vertical com un nou punt de referència gràcies a la seva altura de 117 m, que el converteix en un dels cinc edificis més alts de Barcelona, i una volada de 25 m, que atorguen un sentit urbà a la inserció de la torre dins de la ciutat horitzontal.

L’organització de les funcions de l’hotel és el resultat lògic d’haver analitzat la situació arquitectònica de l’edifici: en la base de l’edifici cub, s’hi desenvolupen les activitats col·lectives (vestíbul, restaurants, fòrum, piscina i bars); en el cos de l’edifici torre, s’hi ubiquen les habitacions.


Autors: Dominique Perrault, AIA Salazar Navarro, Corada Figueras