MANERES DE FER | ELS SOCIS D’AXA CONSTRUEIXEN: ANNA NOGUERA

MANERES DE FER | ELS SOCIS D’AXA CONSTRUEIXEN: ANNA NOGUERA

ALEMANYS 5, GIRONA

2010

La reforma es planteja com una recerca de les característiques més intrínseques de l’antiga construcció. L’edifici es despulla d’afegits, elements superficials i reformes més recents, interpretant els elements antics no tant des d’una òptica històrica com des de les seves qualitats arquitectòniques.

La casa Alemanys 5 està situada en la part més antiga del Barri Vell de Girona, dins de l’àmbit de la primera muralla. Encara que és difícil determinar l’antiguitat dels cossos edificats, la reforma més important data del segle XVI. La intervenció minimalista remet a l’austeritat de temps passats. Les noves actuacions dialoguen amb les antigues buscant el compromís entre el passat i els temps actuals. Les entrades de llum natural modelen els volums i es potencia la fluïdesa dels espais. La reforma es resol amb molt pocs materials: pedra, fusta, acer i formigó, utilitzats en els seus colors i textures naturals.

El conjunt consta d’un cos edificat i un jardí lateral amb façana al carrer. Dues crugies estructuren la planta, una alineada amb la façana del carrer i una altra amb la part interior del solar. L’escala se situa, juntament amb l’ascensor, en l’espai intersticial entre les dues directrius de les crugies. Aquest espai es configura com l’element ròtula generador de tota la distribució.

La distribució respecta la lògica de l’estructura existent per adaptar-la als nous requeriments funcionals. A planta baixa, des de la porta principal s’accedeix al vestíbul i un petit local que queda semisoterrat. A planta primera s’ubica un habitatge amb accés a pati i jardí i en plantes segona i tercera, un habitatge dúplex, amb la zona de nit en planta inferior i sala i cuina en planta superior gaudint de les vistes i el «badiu».

El jardí, emmarcat per alts murs de pedra, es formalitza com tres plans consecutius que van d’allò més dur pel cap alt tou; formigó, herba i aigua. La zona pavimentada contigua a la casa és de formigó rebaixat. El pla d’herba sura sobre l’aigua de la piscina. Aquesta apareix com un safareig llarg i fosc, que desborda i desapareix reflectint el mur veí.


Autora: Anna Noguera, arquitecte

Fotògraf: Enric Duch

Premis: Finalista Premi Catalunya Construcció 2012, 1º Premi Wan Awards 2011, Finalista Waf Awards 2011, Finalista Inside Awards 2011, Nominada V Premis Nan 2011