PALLARS 180
2022
El projecte obra del despatx català BAAS se situa al Barri del Poblenou de Barcelona, barri en constant transformació urbanística que, els darrers anys, ha estat acompanyada d’una nova arquitectura d’edificis dispersos singulars, incapaços de dialogar amb l’entorn tradicional preexistent i així construir qualitat urbana. Per contra, i com ja va fer al Museu Can Framis, el edifici d’oficines plantejat per Jordi Badia neix amb la voluntat de donar continuïtat a l’illa, de dialogar amb les preexistències i de generar espai urbà de qualitat.
D’una banda, aposta per la morfologia de l’arquitectura tradicional i, en particular, per la proporció vertical dels seus balcons, les seves motllures i cornises, aconsegueix la continuïtat de l’illa, amb un llenguatge i color que encaixen en el context de manera natural, sense renunciar a una certa autonomia i caràcter. La morfologia de la façana proporciona a més una escala més humana a l’edifici.
El projecte es construeix amb la voluntat clara d’aconseguir un edifici completament ventilat naturalment i 100% practicable. Per això tots els buits de façana són practicables, millorant la relació de l’usuari amb l’exterior i creant balcons petits que poden ser ocupats per vegetació. Així mateix, l’aparcament subterrani, que acull bicicletes i patinets, a més de cotxes, ventila a través d’un pati anglès.
De l’altra, l’ús del material ceràmic a la façana, el maó ecomanual, que remet als antics edificis industrials del Poblenou, és un esforç per ubicar l’edifici al seu context històric. Amb juntes de morter de calç enrasades amb la ceràmica, per emfatitzar el monolitisme d’un tipus de construcció manual, totalment allunyada de l’assemblatge habitual de les façanes lleugeres. En definitiva, materials, colors i textures que connecten amb el context industrial del barri de manera contemporani.
De la intenció de mantenir la continuïtat del teixit urbà neix la decisió de mantenir la característica cantonada en xamfrà de l’Eixample, que al Poblenou està desapareixent a poc a poc. És en aquest punt on se situa l’accés a l’edifici, mitjançant un porxo que acompanya fins a l’entrada al vestíbul. Un buit que perfora transversalment la peça fins interior de l’illa.
La possibilitat de construir un volum a l’interior de poma permet reduir la edificabilitat del volum principal alhora que construeix un espai interior ric relaciona adequadament amb les edificacions més baixes del passatge interior. En alçada, el volum principal dibuixa una secció escalonada, que pretén que l’impacte dels seus 8 plantes sigui menor des del carrer i que el sol il·lumini aquest tram amb més facilitat. Aquesta secció permet unes terrasses de grans dimensions per a gaudi dels usuaris, i construeix el ritme característic de la façana. Així mateix, els diferents nivells d’alçada d’aquestes terrasses dialoguen amb les altures del context, especialment amb la xemeneia de l’antiga fàbrica que roman al lloc.
Autors: BAAS Arquitectura: Jordi Badia, Alex Clarà
Equip: Kino Coronas, Blanca Ademà, Joana Tril, Diego Duque, Alba Azuara, María
Azkarate, Marc Sánchez, Anna Bosch, Maria Mariages, Pere Molas, Marta Cendra
Fotos: Gregori Civera, Alex Clarà, Jesús Arenas, Manolo Laguillo
Nominat al PREMI EU MIES 2024
XVI Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo 2023. Finalista
Nominada al Brick Award 2024
Premi Catalunya Construcció 2023. Obra Nominada