Mor l’exdirector d’Urbanisme de la Generalitat Joan Antoni Solans

Mor l’exdirector d’Urbanisme de la Generalitat Joan Antoni Solans

L’arquitecte i urbanista que va ser director general d’Urbanisme de la Generalitat i subdirector de l’Institut Català del Sòl entre el 1980 i el 1997, va ser una peça clau en la reordenació territorial de Catalunya

Publicat a l’ARA el 2 de setembre de 2019

L’arquitecte i urbanista que va ser director general d’Urbanisme de la Generalitat i subdirector de l’Institut Català del Sòl entre el 1980 i el 1997, Joan Antoni Solans, ha mort aquest dilluns a l’edat de 77 anys al ser atropellat per un vehicle a Calella de Palafrugell. Segons fonts de la Policia Local recollides per l’ACN, Solans estava descarregant equipatge del seu vehicle, aparcat davant l’hotel Sant Roc de la població, entre les tres i les quatre de la tarda. Uns clients de l’hotel han hagut d’arraconar el cotxe de lloguer que duien. La principal hipòtesi és que la conductora s’ha confós a l’hora de manipular el vehicle, que era automàtic, i en comptes de fer marxa enrere ha anat endavant, atrapant la víctima entre els dos cotxes. Fins al lloc s’hi han traslladat patrulles de la Policia Local i efectius del SEM però no han pogut fer res per salvar-li la vida.

Solans va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2003 per les seves aportacions teòriques i la seva influència en l’urbanisme de Catalunya. De fet, va ser una figura clau en la reordenació territorial de Catalunya a finals del segle passat, durant els mandats de Jordi Pujol. El conseller de Territori, Damià Calvet, que va treballar amb ell, l’ha definit com “un servidor públic exemplar, treballador incansable, pare del Pla General Metropolità, seny ordenador del territori a Catalunya”. 

Solans era membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, i de l’Institut d’Estudis Catalans en l’apartat de Ciències i Tecnologia.