TERCER TRIMESTRE | AMB LA COL·LABORACIÓ DE LA FUNDACIÓ LLUÍS DOMÈNECH I MONTANER
01 de juliol
Exposició: Els mosaics historiats del Pavelló de l’Administració
Amb motiu de l’Any Domènech i Montaner 2023, a la Sala Hipòstila del Recinte Modernista, s’hi podrà visitar properament una nova exposició: “Els mosaics historiats del Pavelló de l’Administració”. Aquesta mostra donarà la possibilitat d’apreciar els mosaics que decoren les façanes del Pavelló de l’Administració, alguns dels quals queden fora de l’abast o passen desapercebuts.
S’hi reproduiran íntegrament tots els panells mosaics de les façanes de l’Administració, que inclouran detalls i explicacions que incidiran en diversos aspectes: primer, la contextualització històrica de les escenes i els personatges representats; en segon lloc, el context creatiu en el qual Domènech escull aquests motius i no d’altres, i els artistes que l’executen; en tercer lloc, el mosaic com a tècnica decorativa, acompanyant amb imatges de detalls a mida natural.
Recinte Modernista Hospital de Sant Pau
01 de juliol-11 de novembre
05 de juliol
L’arquitecte Lluís Domènech i Montaner té diverses obres a l’eixample de Barcelona, i entre elles dos magnífics exemples de mixed-use entre habitatge i taller industrial: l’antiga Editorial Montaner i Simón (actual Fundació Tàpies) i la casa-taller Thomas. Amb recursos arquitectònics diversos, resol el programa dels edificis i els inunda de llum natural per poder dur a terme les activitats industrials, aplicant els seus coneixements com a professor de l’assignatura de Aplicaciones de las ciencias fisico-naturales a la Arquitectura de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona.
En el marc de l’exposició el Llegat de Domènech i Montaner al Centre Obert d’Arquitectura.
Conferència a càrrec de l’arquitecta Clàudia Sanmartí.
Casa Thomas, c/Mallorca 291 Barcelona
19:00h
8-9 de juliol
PELEGRINATGE PIRINEUS Sant Pere de Montgrony
Entre 1901 i 1906, Lluís Domènech i Montaner va viatjar, sol o acompanyat amb els alumnes de l’Escola d’Arquitectura, a les muntanyes pirinenques amb l’objectiu d’estudiar els vestigis conservats de l’arquitectura del romànic. Va anar recollint una abundant informació en forma de plànols, escrits i fotografies, documentació patrimonial que actualment es troba dipositada a l’arxiu històric del Col·legi d’Arquitectes.
Amb motiu de l’Any Domènech s’han organitzat quatre visites simbòliques per tal de conèixer i reviure l’esperit d’aquells llocs, amb diverses interpretacions on la música, la poesia, la història i les arts es combinen en diàleg amb el temps.
Tercer pelegrinatge a Sant Pere de Montgrony
8 de juliol
19:00 Intervenció musical d’Arnau Obiols i recital de poesia Verdaguer-Maragall per Lluís Soler a Sant Pere de Montgrony
20:30 Tast de productes locals a l’hostatgeria de Santa Maria de Montgrony
9 de juliol
11:00 Visites guiades: Gombrèn i Museu del Comte Arnau
13 de juliol
Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu & Pons —Wagnerisme
La passió wagneriana a Barcelona està documentada de ja fa moltes dècades. Aquest programa s’adreça a tota la legió de melòmans encisats per El capvespre dels déus, Tristany i Isolda o La valquíria, entre d’altres.
Al voltant del llibre Wagnerismo d’Alex Ross (Seix Barral, 2021), el concert desgranarà algunes de les influències històriques de la música de Wagner, compositor predilecte de Lluís Domènech i Montaner, arquitecte del Palau. Història, música i patrimoni material i immaterial.
Palau de la Música Catalana
20:00h
agost
Domènech i Montaner dins de l’exposició: Modernisme, cap a la cultura del disseny.
Continguts en audioguia identificant les peces de Domènech presents a l’exposició del Museu del Disseny de Barcelona.
Comissàries: Pilar Vélez i Mireia Freixa
Museu del Disseny de Barcelona
15 de setembre
Finalització exposició Comillas: Lluís Domènech i Montaner: su huella en Comillas y Santander
L’objectiu de l’exposició és donar a conèixer el vincle especial que unia Domènech i Montaner amb Cantàbria, en especial Comillas i Santander. L’arquitecte ha deixat la seva empremta en destacats edificis de Comillas, com l’antiga Universitat Pontificia, el Palau i el Panteó de Borellano, el Cementiri Parroquial, el Monument al Marquès de Comillas i la Fuente de los Tres Caños.
L’exposició no el limita a un recorregut fotogràfic sinó que inclou nombrosos documents, plànols, projectes, aquarel·les, mobiliari i altres elements.
Comissariada per Celestina Losada i Enrique Campuzano
Seminario Mayor, Comillas
16-17 de setembre
PELEGRINATGE PIRINEUS Vall de Boí
Entre 1901 i 1906, Lluís Domènech i Montaner va viatjar, sol o acompanyat amb els alumnes de l’Escola d’Arquitectura, a les muntanyes pirinenques amb l’objectiu d’estudiar els vestigis conservats de l’arquitectura del romànic. Va anar recollint una abundant informació en forma de plànols, escrits i fotografies, documentació patrimonial que actualment es troba dipositada a l’arxiu històric del Col·legi d’Arquitectes.
Amb motiu de l’Any Domènech s’han organitzat quatre visites simbòliques per tal de conèixer i reviure l’esperit d’aquells llocs, amb diverses interpretacions on la música, la poesia, la història i les arts es combinen en diàleg amb el temps.
Quart i últim pelegrinatge a la Vall de Boí
16 de setembre
17:30 Intervenció musical per Arnau Obiols amb la participació del ballarí Magí Serra a Sant Quirc.
Presentació de la publicació Del llibre que Lluís Domènech i Montaner no va escriure. Quadern de pelegrinatge artístic a Sant Pere de Rodes, Valls d’Àneu, La Vall de Boí i Montgrony.
Quan es faci fosc. Tast de productes locals i observació d’estels
17 de setembre
11:00 Visites guiades: itinerari esglésies
11:00 Santa Eulàlia d’Erill la Vall
12:00 Sant Joan de Boí (Caminant uns 25 minuts des d’Erill La Vall)
13:00 Sant Climent de Taüll (Caminant uns 40 minuts des de Sant Joan)
17 de setembre
Finalització exposició COAC: El llegat de Domènech i Montaner
El llegat documental de Lluís Domènech i Montaner (1849-1923), conservat a l’Arxiu COAC des de l’any 2000, constituït per la seva biblioteca i arxiu, es representatiu d’una època caracteritzada per la amplia presencia cultural pública dels arquitectes, entre els quals Lluis Domènech destaca per la seva transversalitat disciplinar.
El desplegament d’aquesta transversalitat no es uniforme en el temps: Una primera etapa, de fronteres imprecises, es la denominada ECLECTICISME en la que Domènech supera l’herència historicista de l’arquitectura del S.XIX. En la segona etapa l’arquitecte entra de ple en la MADURESA representada bàsicament pels dos edificis patrimoni de la Humanitat, el Palau i l’Hospital. En la tercera etapa s’explica la plena implicació de Domènech en la TRANSVERSALITAT de les diverses disciplines que va conrear, amb la presencia constant de l’ornamentació. Aquestes etapes son les tres parts en que s’estructura l’exposició.
Comissariada per Lluís Domènech Girbau
COAC Plaça Nova Barcelona
29 de setembre
Finalització exposició MUHBA: Domènech i Montaner urbanista
Aquesta exposició vol permetre comprendre com l’arquitectura de Lluís Domènech i Montaner rellegeix la forma antiga de la ciutat quan intervé en ella, i n’inventa una de nova que posava en crisi el Pla Cerdà i que cercava marcar futurs camins per a “la Barcelona d’anys a venir.
Comissariada per Enric Granell i Antoni Ramon
Casa Padellàs, MUHBA Barcelona