PROGRAMA D’ACTIVITATS ANY DOMÈNECH I MONTANER 2023

PROGRAMA D’ACTIVITATS ANY DOMÈNECH I MONTANER 2023

TERCER TRIMESTRE | AMB LA COL·LABORACIÓ DE LA FUNDACIÓ LLUÍS DOMÈNECH I MONTANER

01 de juliol

Exposició: Els mosaics historiats del Pavelló de l’Administració

Amb motiu de l’Any Domènech i Montaner 2023, a la Sala Hipòstila del Recinte Modernista, s’hi podrà visitar properament una nova exposició: “Els mosaics historiats del Pavelló de l’Administració”. Aquesta mostra donarà la possibilitat d’apreciar els mosaics que decoren les façanes del Pavelló de l’Administració, alguns dels quals queden fora de l’abast o passen desapercebuts.

S’hi reproduiran íntegrament tots els panells mosaics de les façanes de l’Administració, que inclouran detalls i explicacions que incidiran en diversos aspectes: primer, la contextualització històrica de les escenes i els personatges representats; en segon lloc, el context creatiu en el qual Domènech escull aquests motius i no d’altres, i els artistes que l’executen; en tercer lloc, el mosaic com a tècnica decorativa, acompanyant amb imatges de detalls a mida natural.

Recinte Modernista Hospital de Sant Pau

01 de juliol-11 de novembre

05 de juliol

Conferència: Domènech i Montaner, mixed-use a l’Eixample amb llum natural. Centre obert d’Arquitectura

L’arquitecte Lluís Domènech i Montaner té diverses obres a l’eixample de Barcelona, i entre elles dos magnífics exemples de mixed-use entre habitatge i taller industrial: l’antiga Editorial Montaner i Simón (actual Fundació Tàpies) i la casa-taller Thomas. Amb recursos arquitectònics diversos, resol el programa dels edificis i els inunda de llum natural per poder dur a terme les activitats industrials, aplicant els seus coneixements com a professor de l’assignatura de Aplicaciones de las ciencias fisico-naturales a la Arquitectura de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona.

En el marc de l’exposició el Llegat de Domènech i Montaner al Centre Obert d’Arquitectura.

Conferència a càrrec de l’arquitecta Clàudia Sanmartí.

Casa Thomas, c/Mallorca 291 Barcelona
19:00h

8-9 de juliol

PELEGRINATGE PIRINEUS Sant Pere de Montgrony

Entre 1901 i 1906, Lluís Domènech i Montaner va viatjar, sol o acompanyat amb els alumnes de l’Escola d’Arquitectura, a les muntanyes pirinenques amb l’objectiu d’estudiar els vestigis conservats de l’arquitectura del romànic. Va anar recollint una abundant informació en forma de plànols, escrits i fotografies, documentació patrimonial que actualment es troba dipositada a l’arxiu històric del Col·legi d’Arquitectes.

Amb motiu de l’Any Domènech s’han organitzat quatre visites simbòliques per tal de conèixer i reviure l’esperit d’aquells llocs, amb diverses interpretacions on la música, la poesia, la història i les arts es combinen en diàleg amb el temps.  

Tercer pelegrinatge a Sant Pere de Montgrony

8 de juliol

19:00 Intervenció musical d’Arnau Obiols i recital de poesia Verdaguer-Maragall per Lluís Soler a Sant Pere de Montgrony

20:30 Tast de productes locals a l’hostatgeria de Santa Maria de Montgrony

9 de juliol

11:00 Visites guiades: Gombrèn i Museu del Comte Arnau

13 de juliol

Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu & Pons —Wagnerisme

La passió wagneriana a Barcelona està documentada de ja fa moltes dècades. Aquest programa s’adreça a tota la legió de melòmans encisats per El capvespre dels déus, Tristany i Isolda o La valquíria, entre d’altres. 

Al voltant del llibre Wagnerismo d’Alex Ross (Seix Barral, 2021), el concert desgranarà algunes de les influències històriques de la música de Wagner, compositor predilecte de Lluís Domènech i Montaner, arquitecte del Palau. Història, música i patrimoni material i immaterial.

Palau de la Música Catalana
20:00h

agost

Domènech i Montaner dins de l’exposició: Modernisme, cap a la cultura del disseny.

Continguts en audioguia identificant les peces de Domènech presents a l’exposició del Museu del Disseny de Barcelona.
Comissàries: Pilar Vélez i Mireia Freixa

Museu del Disseny de Barcelona

15 de setembre

Finalització exposició Comillas: Lluís Domènech i Montaner: su huella en Comillas y Santander

L’objectiu de l’exposició és donar a conèixer el vincle especial que unia Domènech i Montaner amb Cantàbria, en especial Comillas i Santander. L’arquitecte ha deixat la seva empremta en destacats edificis de Comillas, com l’antiga Universitat Pontificia, el Palau i el Panteó de Borellano, el Cementiri Parroquial, el Monument al Marquès de Comillas i la Fuente de los Tres Caños.

L’exposició no el limita a un recorregut fotogràfic sinó que inclou nombrosos documents, plànols, projectes, aquarel·les, mobiliari i altres elements.

Comissariada per Celestina Losada i Enrique Campuzano

Seminario Mayor, Comillas

16-17 de setembre

PELEGRINATGE PIRINEUS Vall de Boí

Entre 1901 i 1906, Lluís Domènech i Montaner va viatjar, sol o acompanyat amb els alumnes de l’Escola d’Arquitectura, a les muntanyes pirinenques amb l’objectiu d’estudiar els vestigis conservats de l’arquitectura del romànic. Va anar recollint una abundant informació en forma de plànols, escrits i fotografies, documentació patrimonial que actualment es troba dipositada a l’arxiu històric del Col·legi d’Arquitectes.

Amb motiu de l’Any Domènech s’han organitzat quatre visites simbòliques per tal de conèixer i reviure l’esperit d’aquells llocs, amb diverses interpretacions on la música, la poesia, la història i les arts es combinen en diàleg amb el temps.  

Quart i últim pelegrinatge a la Vall de Boí

16 de setembre

17:30 Intervenció musical per Arnau Obiols amb la participació del ballarí Magí Serra a Sant Quirc.

Presentació de la publicació Del llibre que Lluís Domènech i Montaner no va escriure. Quadern de pelegrinatge artístic a Sant Pere de Rodes, Valls d’Àneu, La Vall de Boí i Montgrony.

Quan es faci fosc. Tast de productes locals i observació d’estels

17 de setembre

11:00 Visites guiades: itinerari esglésies

11:00 Santa Eulàlia d’Erill la Vall
12:00 Sant Joan de Boí (Caminant uns 25 minuts des d’Erill La Vall)
13:00 Sant Climent de Taüll (Caminant uns 40 minuts des de Sant Joan)

17 de setembre

Finalització exposició COAC: El llegat de Domènech i Montaner

El llegat documental de Lluís Domènech i Montaner (1849-1923), conservat a l’Arxiu COAC des de l’any 2000, constituït per la seva biblioteca i arxiu, es representatiu d’una època caracteritzada per la amplia presencia cultural pública dels arquitectes, entre els quals Lluis Domènech destaca per la seva transversalitat disciplinar.

El desplegament d’aquesta transversalitat no es uniforme en el temps: Una primera etapa, de fronteres imprecises, es la denominada ECLECTICISME en la que Domènech supera l’herència historicista de l’arquitectura del S.XIX. En la segona etapa l’arquitecte entra de ple en la MADURESA  representada bàsicament pels dos edificis patrimoni de la Humanitat, el Palau i l’Hospital. En la tercera etapa s’explica la plena implicació de Domènech en la TRANSVERSALITAT de les diverses disciplines que va conrear, amb la presencia constant de l’ornamentació. Aquestes etapes son les tres parts en que s’estructura l’exposició.

Comissariada per Lluís Domènech Girbau

COAC Plaça Nova Barcelona

29 de setembre

Finalització exposició MUHBA: Domènech i Montaner urbanista

Aquesta exposició vol permetre comprendre com l’arquitectura de Lluís Domènech i Montaner rellegeix la forma antiga de la ciutat quan intervé en ella, i n’inventa una de nova que posava en crisi el Pla Cerdà i que cercava marcar futurs camins per a “la Barcelona d’anys a venir.


Comissariada per  Enric Granell i Antoni Ramon  

Casa Padellàs, MUHBA Barcelona