OPINIONS

QUI TÉ POR DE LA BAUHAUS FEROTGE? | AURELI MORA (AXA)

Qui té por de la Bauhaus ferotge? L’arquitectura catalana i espanyola sovint la tenen i la han tingut tal i com Tom Wolfe la va tenir en posar aquest mateix títol al seu cèlebre assaig de 1981, o també el Team X, 30 anys abans que l’escriptor nord-americà, escapant dels implacables dogmes dels congressos del C.I.A.M.

Es tracta d’una por des de la crítica al què podria veure’s com un reduccionisme, però també des del respecte i el reconeixement, des de l’admiració i la voluntat d’evolució d’unes idees que, gestades en l’avantguarda Alemanya —una Alemanya que el nazisme va esborrar— varen viatjar fins arribar a les mans de l’incipient avantguarda local —avantguarda que el franquisme també es va encarregar d’esborrar—.

Malgrat es podria dir que les arquitectures catalana i espanyola s’han fet més cèlebres i interessants quan han estat a prop d’aquelles idees i propostes que van néixer precisament de la confrontació amb la Bauhaus i l’estil internacional, és innegable la influència que aquesta escola i aquest estil varen dipositar en les corrents arquitectòniques locals, influència que encara perdura i que ara els hereus del franquisme, del conservadorisme i de la ignorància, des de les seves seus de Madrid i Barcelona —per cert, totes elles en edificis clarament deutors de l’estil internacional— volen tornar a esborrar mitjançant proclames, o més ben dit ’boutades’, que llancen en plena campanya electoral.

El dubte és sempre el mateix: realment hi ha cap idea darrere aquestes paraules? o simplement s’han reciclat proclames guerra-civilistes per tal d’enfurismar a tots els ‘progres’ amb un esquer per distreure’ns del què realment és rellevant de cara a la campanya electoral per a les eleccions generals del 23J?

Aureli Mora, arquitecte

Barcelona, juliol 2023