Programa d’activitats primer trimestre | Any Domènech i Montaner 2023

Programa d’activitats primer trimestre | Any Domènech i Montaner 2023

Amb el suport de la Fundació Lluís Domènech i Montaner

19 de gener

Cicle de conferències “Diàlegs amb Domènech”: L’Avinguda Gaudí, un misteri per aclarir. Diàleg sobre el fenomen urbà de l’origen de l’Avinguda Gaudí en el que intervingueren  Domènech, Gaudí, Cerdà i Jaussely a primers de segle XX, revisitats per dos urbanistes actuals, Joan Busquets, catedràtic a Barcelona i Harvard , i Lluís Domènech Amadó, director d’arquitectura de l’estació de la Sagrera

Recinte Modernista Hospital de Sant Pau
19:30 h

16 de febrer

La Poesia i Domènech. Acte en el que Carles Duarte, poeta i membre de la Fundació LDM, llegirà una paràfrasi composta per ell de l’article que Joan Brossa va escriure l’any 1963 sobre Domènech i Montaner, en la monografia “Cuadernos de Arquitectura“ del COAC, pensada i dirigida per Oriol Bohigas, re-descobridor de Domènech després de 50 anys, i al que també es rendeix homenatge. El caràcter poètic de l’acte es completarà amb peces de música romàntica tocades per la violoncelista Erica Wise i amb les fotografies de Leopoldo Pomés que il·lustraven l’article de Joan Brossa.

Recinte Modernista Hospital de Sant Pau
19:00 h

21 de febrer

Cicle de conferències “Diàlegs amb Domènech”: Els carbonets de Ramón Casas. Diàleg interpretatiu sobre els retrats al carbó que el pintor Ramón Casas  (1866-1932) va realitzar a cavall dels segles XIX i XX, en una selecció dels personatges més relacionats amb Domènech i Montaner, revisitats per Cristina Mendoza, l’antiga directora del Museu d’Art Modern de Barcelona, curadora de la publicació d’aquests retrats i el biògraf de Domènech i Montaner.

Recinte Modernista Hospital de Sant Pau
19:00 h

15 de març

Dia Domènech i Montaner al Palau. El Palau, abans. Domènech i Montaner, ara: Diàleg entre Òscar Tusquets, arquitecte de les reformes del Palau, i Lluís Domènech Girbau, arquitecte de la comissió de Patrimoni, sobre l’arquitectura original i les actuacions modernes del recinte. Seguidament, presentació del llibre Lluís Domènech i Montaner: Una visió des del segle XXI de Domènech Girbau, editat per Viena Edicions, amb Antoni Gelonch, acadèmic d’Honor de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi i autor de diverses obres d’història, art i literatura.
Aperitiu al Foyer

Palau de la Música
12:00 h

Inauguració exposició El Palau, Europa i la porta de l’Infern. Exposició del CEDOC especialment dedicada a la construcció del Palau de la Música Catalana i al geni inspirador que culminà amb la magnífica Sala de Concerts, única al món Domènech i Montaner aglutinà al Palau totes les arts pròpies de l’època modernista l’escultura, els vitralls i els mosaics, però també sabem que es va inspirar en grans sales de concerts internacionals i en artistes estrangers. Una nova mirada reveladora per comprendre el fonament creatiu de Domènech i Montaner.

Palau de la Música
18:00 h

16-17 de març

Cicle Acadèmic “Domènech, i Europa”: Cicle de cinc conferències amb ponents especialitzats d’abast internacional:

  • Classicisme versus Barroc: Maria Garganté (historiadora de l’Art, UAB) i Raül Garrigasait (filòleg i editor, Fundació Bernat Metge).
  • L’optimisme i pessimisme en el context de Domènech i Montaner: Mita Casacuberta (historiadora i filòloga, UdG).
  • L’entorn polític de Domènech: Borja de Riquer (historiador, president de l’Acadèmia de Bones Lletres).
  • L’arquitectura europea i Domènech: Hans Ibelings (historiador de l’arquitectura, Universitat de Toronto).

Recinte Modernista Hospital de Sant Pau

29 de març

Cicle de conferències “Diàlegs amb Domènech”: Conservació i difusió de l’obra de Domènech i Montaner. Diàleg entre els conservadors dels arxius del Col·legi d’arquitectes Andreu Carrascal, Hospital de Sant Pau Miquel Terreu  i Palau de la Música Mònica Grassot, les institucions que custodien l’obra original dibuixada per Domènech i Montaner, amb comentari sobre les publicacions que es fan durant l’Any DIM. Presentació al públic del llibre “Domènech i Montaner, la vida d’un arquitecte universal “de edicions 1984 de Lluís Domènech Girbau.

Recinte Modernista Hospital de Sant Pau
19:00 h

30 de març

Inauguració Exposició Domènech i Montaner: l’urbanista. Aquesta exposició vol permetre comprendre com l’arquitectura de Lluís Domènech i Montaner rellegeix la forma antiga de la ciutat quan intervé en ella, i n’inventa una de nova que posava en crisi el Pla Cerdà i que cercava marcar futurs camins per a “la Barcelona d’anys a venir.
Comissaris: Enric Granell i Antoni Ramon  

Casa Padellàs, MUHBA

Domènech i Montaner dins de l’exposició: Modernisme, cap a la cultura del disseny. Continguts en audioguia identificant les peces de Domènech presents a l’exposició del Museu del Disseny de Barcelona.
Comissàries: Pilar Vélez i Mireia Freixa

Museu del Disseny de Barcelona