LES COLÒNIES TÈXTILS DEL LLOBREGAT: PAISATGE I ARQUITECTURA INDUSTRIAL REHABITADA, DEL 1 AL 7 DE JULIOL
El seminari ‘Les colònies textils del Llobregat: paisatge i arquitectura industrial rehabitada’ començarà el dia 1 de juliol a la Colònia Vidal de Puig-reig. La cloenda, desprès d’una setmana intensa amb estudiants, professors, conferenciants i actes paral·lels tindrà lloc el diumenge 7 de juliol al vespre, a Cal Pons de Puig-reig.
Amb aquest cinquè seminari d’Arquitectura i Territori introduïm la mirada en el valor patrimonial de l’arquitectura a Catalunya, especialment l’arquitectura industrial de la qual en tenim molts i molt valuosos exemples. El patrimoni arquitectònic industrial és el llegat constructiu de l’activitat industrial passada i el seu anàlisi permet entendre els aspectes socials, culturals i econòmics del sistema territorial de referència.
L’economia de Catalunya va experimentar un fort impuls des de mitjans del segle XIX i a l’inici del XX a causa, fonamentalment, de dos factors que foren definitius: d’una banda, el procés d’industrialització, bàsicament amb el desenvolupament del sector del tèxtil, i de l’altre, la recuperació del sector agrari amb el conreu, força extensiu al país, de la vinya. En tots dos casos calgué la ‘reinvenció’ o construcció d’unes tipologies arquitectòniques no tradicionals al territori català: les fàbriques tèxtils o d’altres productes i les colònies industrials, els cellers per a l’elaboració del vi i els seus destil·lats, a més de les farineres, molins, serradores, adoberies i fargues. Molts d’aquests exemples, en desús actualment pel canvi econòmic i de producció, han quedat sense objectiu, i necessiten d’una revisió acurada per dotar-los d’una nova activitat tenint en compte les necessitats de l’entorn.
El lloc triat per al desenvolupament del seminari son les colònies industrials a Puig-reig, una població del Berguedà amb una marcada historia vinculada a la industria tèxtil. Amb unes amplíssimes edificacions, algunes d’elles dedicades actualment a l’activitat museística, queda encara molt potencial arquitectònic per rehabilitar amb noves activitats per a la ciutadania.
El seminari, organitzat per Arquitectes per l’Arquitectura, està dirigit per Jordi Ros amb la participació dels professors Antonio Cayuelas, Marcel Prats i Angel Solanellas, i la presencia d’alumnes de les escoles d’arquitectura de ETSAB, ETSAV, UdG i Granada.
Comptem amb la col·laboració i el suport de la Diputació de Barcelona, el Servei de les Comarques Centrals del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, de l’Ajuntament de Puig-reig, del Consell Comarcal del Berguedà, del CoAC Demarcació de les Comarques Centrals, i el patrocini de l’empresa Constructora de Calaf.