El projecte guanyador de la nova biblioteca de Vic destaca per la seva “obertura a la ciutat” i el record a les víctimes

El projecte guanyador de la nova biblioteca de Vic destaca per la seva “obertura a la ciutat” i el record a les víctimes

El projecte guanyador de la nova biblioteca pública de Vic, que es construirà al solar de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, ha estat la proposta de BCQ Arquitectura Barcelona, socis d’AxA, amb el títol ‘Arbres, llibres, boira i record’.

Publicat el dimarts 05 de juny de 2018 a La Vanguardia

El projecte guanyador de la nova biblioteca pública de Vic, que es construirà al solar de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, s’ha donat a conèixer aquest dimecres i la proposta millor valorada ha estat la del despatx barceloní Baena y Casamor arquitectes, amb el títol ‘Arbres, llibres, boira i record’. La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, ha explicat que el projecte guanyador respon a les necessitats d’edifici funcional, però també contempla l’ús cívic del centre. Palermo també ha destacat que el nou edifici “s’obrirà a la ciutat, al barri i cap al riu”. La solució que han trobat els arquitectes per integrar el record a les víctimes amb el nou edifici és la plantada d’un arbre a l’exterior de la biblioteca per cada una de les persones que van perdre la vida en l’atemptat d’ETA a la caserna de la Guàrdia Civil. Es preveu que les obres comencin a finals del 2018. També s’amplia el termini per presentar propostes per escollir el nom del nou centre cultural.

El nou edifici de la biblioteca de Vic tindrà 4.000 metres quadrats construïts, dues plantes baixa, que són possibles gràcies a dues rampes de poc desnivell, i dues plantes superiors. La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, ha detallat que la construcció comptarà, entre d’altres, amb una sala polivalent, un bar o una sala infantil. La regidora també ha destacat que l’edifici té molt en compte la flexibilitat dels espais, “una característica cabdal perquè els edificis del futur han de ser capaços d’adaptar-se a les noves necessitats”. Per altra banda, a la cantonada exterior del nou complex cultural hi haurà una zona enjardinada que comptarà amb una desena d’arbres, un per cada víctima de l’atemptat d’ETA i que, a més, portaran el seu nom. Hi haurà també un planta inferior per a aparcament de vehicles d’usuaris que mantindrà l’entrada per un dels laterals de l’edifici. Palmero ha explicat que no volien un edifici monumental, “sinó que volíem un edifici a l’escala humana”. A més, el projecte dels arquitectes guanyadors també era el més sostenible. El projecte guanyador ha estat escollit entre les 56 propostes que es van presentar inicialment i d’entre les quals després es va fer una selecció de les cinc millors.La cultura com a ascensor socialLa majoria de regidors de l’equip de govern han estat presents a l’acte de presentació de la que serà una de les obres de major importància de la legislatura. L’alcaldessa, Anna Erra, ha manifestat que li feia una “especial il·lusió” començar a veure els primers esbossos del nou projecte cultural de la ciutat. Erra ha assenyalat que la biblioteca serà un dels “grans equipaments del municipi, com ho ha estat l’Atlàntida”, “però també esdevindrà un nexe d’unió cultural entre tota la ciutat”. L’alcaldessa ha destacat que per ella la cultura és un “ascensor social” que permet l’enriquiment dels ciutadans i per això ha destacat que “com més cultura, més rica serà la ciutat”. Retard en la construcció com a conseqüència de l’anul·lació del POUMPalmero ha explicat que el solar encara està tipificat com si fos per a ús residencial i, per tant, no es permet construir-hi un equipament. De fet, ha estat l’anul·lació del POUM de Vic per part del Tribunal Suprem la causant de l’endarreriment de la construcció de la biblioteca, ha assenyalat la regidora. Un cop les modificacions del nou planejament estiguin aprovades per la Comissió d’Urbanisme i el nou document entri en vigor, s’encarregarà el desenvolupament del projecte executiu i es procedirà a la licitació de l’obra i la construcció de l’edifici. El projecte guanyador es podrà trobar exposat properament al mateix solar de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil perquè els ciutadans puguin conèixer els detalls que expliquen com serà el nou edifici.