Psicoarquitectura, Oscar Abraham Pabón

Psicoarquitectura, Oscar Abraham Pabón

Intervenció al Pavelló Mies van der Rohe | Del 14 de setembre al 8 d’octubre | Inauguració amb l’artista el 16 de setembre

Amb la intervenció Psicoarquitectura, Oscar Abraham Pabón aborda la materialitat constructiva del Pavelló Mies van der Rohe des de la seva dimensió interpretativa i psicològica.

En un primer acte l’artista pren com a punt de referència les formes simètriques que es creen a les superfícies del Pavelló i fa un paral·lelisme amb les formes de les làmines que el psiquiatra Hermann Rorschach (1884-1922) va crear doblegant un full amb una taca de tinta com a mètode projectiu per avaluar i diagnosticar a la persona que les mira en funció d’allò que hi veu. Les respostes que es generen en l’intent de donar sentit figuratiu a l’ambigüitat de les formes revelen els aspectes de la vida mental implícits en l’acte de conèixer. De la mateixa manera Oscar Abraham Pabón ens proposa un gir que ens porta de l’objecte a interpretar al subjecte interpretat.

Com a segon acte ens presenta la materialització d’un mur sobre l’estany gran del Pavelló fet de blocs de terra cuita (Calibric ONE). Sobre la superfície del mur cala el dibuix d’una nova taca de tinta feta a partir de les seves possibilitats interpretatives i que s’interrelaciona amb el Pavelló i amb el seu propi reflex que la duplica a l’aigua.

El bloc d’ argila s’ofereix com a objecte d’interpretació, on els murs s’aborden com una superfície o pell que mostrant-se en els diferents nivells de les capes que el conformen fa tangible i porta a la superfície una dimensió interna; que implica tant la història constructiva del material com el seu paper en l’arquitectura i l’urbanisme del segle XX.

“Si el pavelló d’Alemanya de 1929 simbolitza el futur de la casa moderna, la proposta “Psicoarquitectura” ofereix una interpretació de l’esdevenir d’aquesta modernitat, però ara des d’una dimensió psíquica i somatitzada, entenc el maó d’argila com una pell que cobreix bona part de l’arquitectura i la ciutat heretada del projecte modern”

Oscar Abraham Pabón artista i arquitecte, nascut a Venezuela, viu actualment a Barcelona. La seva pràctica combina el seu interès entre l’escultura, la filosofia i l’espai públic.

Va ser resident de Rijksakademie van beeldende kunsten d’Amsterdam i entre les seves mostres individuals destaca: Representació d’un Piano, al Museu d’Art Contemporani de Xile MAC Quinta Normal. La seva obra forma part de col·leccions públiques i privades com Pérez Art Museum de Miami, EEUU o Voorlinden Museum de Wassenaar, Països Baixos entre d’altres.

La intervenció artística Psicoarquitectura al Pavelló Mies van der Rohe s’emmarca en La Barcelona Gallery Weekend i el festival Swab.
Simultàniament l’artista exposa a Galeria Lab 36 on algunes de les peces també reflexionen sobre la materialitat constructiva,a partir de maons, de les seves capes i els seus fragments


Categoria: Intervenció

Data: 14.09.2023 > 08.10.2023. Opening 16.09.2023, 10:00h

Organitzat amb

Galeria Senda
LAB36

Amb la col.laboració deTerreal
Galeria Fernando Pradilla
Ella Fontanals Cisneros

En el marc de
Barcelona Gallery Weekend Swab

Lloc: Pavelló Mies van der Rohe

Inauguració amb l’artista 16.09.2023, 10:00h
Reserva aquí la teva invitació