Un any de Jujol a la Casa Bofarull | Joan Boronat

Un any de Jujol a la Casa Bofarull | Joan Boronat

L’obra de l’arquitecte, col·laborador de Gaudí, té en aquesta antiga masia del segle XIV una finestra oberta al món
Publicat el divendres, 17 d’octubre de 2014 al DIARI DE TARRAGONA
L’obra de l’insigne arquitecte modernista tarragoní, Josep Maria Jujol i Gibert, col.laborador del gran mestre, Antoni Gaudí, està present, com si talment guaités des de les arcades de maó de la galeria, proclamada per l’àngel que corona la torratxa de la Casa Bofarull dels Pallaresos, que l’escampa als quatre vents.

Demà dissabte es complirà un any des que la Maria Mercè Segú i la seva filla Anna Manent, les seves propietàries, van obrir de bat a bat les portes de la que va ser gran masia rural, quin origen és anterior al segle XIV i que la intervenció de Jujol va convertir en una de les millors joies modernistes creades per l’arquitecte.

En aquest curt període de temps han estat munió els visitants que d’arreu s’han atansat als Pallaresos per contemplar les meravelles restauradores, i l’art de nova creació que Jujol va incorporar a la mansió, per encàrrec de les llavors propietàries, les germanes Dolors i Pepita Bofarull, entre els anys 1913 i 1933. Dues dècades de treball, així que els beneficis de les collites permetien continuar la rehabilitació de la gran mansió.

La procedència i perfil dels visitants és d’allò més diversificada: japonesos, polonesos, argentins, italians, alemanys, francesos i, evidentment, de tot Catalunya i d’altres indrets de l’Estat espanyol.

Els motiva l’obra de Jujol, vista des de la simple perspectiva turística, cultural, però també des de la vessant didàctica i investigadora. D’aquí que la Casa Bofarull estigui inclosa en la Ruta Jujoliana que porta els interessats a visitar l’església de Vistabella, el santuari de Montserrat a Montferri, el Teatre Metropol de Tarragona o algunes altres petjades arquitectòniques més, localitzades també als Pallaresos.

Grups de pensionistes, associacions, col·lectius, professionals, col·legis d’arquitectes i estudiosos sovintegen la casa, alguns d’ells per fer-hi sessions de dibuix o bé treballs de carrera. Tot plegat, «ens ha portat a redescobrir Jujol i valorar aquest llegat», subratllen la Maria Mercè i l’Anna, després d’haver-hi viscut al llarg de 30 anys, la qual cosa fa «que arribis a subestimar allò que veus cada dia».

Fou el 1994 que van traslladar la seva residència a l’edifici del costat, i la Casa Bofarull restar tancada a pany i forrellat fins ara fa un any, quan mare i filla van decidir obrir-ne les portes, per tal que «hi hagués vida, evitar la seva degradació i que tothom pogués gaudir d’aquesta obra mestra», obra que és present fins al pròxim mes de novembre al pavelló català que hi ha a la Biennal de Venècia d’Arquitectura, com exponent de la que anomenen «arquitectura empeltada».

 

Una hora de recorregut

La Casa Bofarulla es troba moblada tal com la tenien parada les germanes Dolors i Pepita, motiu pel qual alguns dels elements s’han hagut de restaurar. La visita, que té una hora de durada, comença en una sala de la planta baixa on un audiovisual, en vuit minuts introdueix el visitant en la història de la casa i la seva evolució.

Després es poden recórrer un total de 24 estances, repartides entre la planta baixa, primer i segon pis, i la torre mirador amb la cúpula de l’àngel. En total 1.500m2 visitables, sorprenents i captivadors, que causen l’admiració dels més entesos, amb l’ajuda una guia de mà impresa en sis idiomes diferents, per bé que «moltes persones, encuriosides, requereixen les nostres explicacions», comenta l’Anna Manent.

La ràpida imaginació de Jujol es traduí en una radical, profunda i bella transformació de la Casa Bofarull, gran casal rústic i camperol, el pretext per la seva posterior museïtzació. Les pintures murals del celler, lluminària amb ferro i vidre, finestres amb vitralls, la pica de marbre envoltada d’enrajolat, font d’aigua en forma de drac al pati exterior, són alguns dels elements més significatius.

Però l’escala i la barana amb passamà continu de fusta tornejada i ferro treballat, simulant serps en moviment, i la galeria exterior son de la màxima bellesa i espectacularitat, fins a arribar a la torre mirador, oberta als quatre vents, coronada pel penell; l’àngel de mides naturals, envoltat pels elements decoratius més inversemblants, curulls de simbologia.

Les visites a la Casa Bofarull han de ser prèviament concertades, de dilluns a dissabte, a través del telèfon 602585251 o enviant un missatge a info@casabofarull.com. Per a més informació es pot consultar el web www.casabofarull.com

 

Foto portada | Extreta del DIARI DE TARRAGONA | Aquesta és la imatge imponent i espectacular que ofereix la Casa Bofarull des de l’exterior, on destaca per damunt de tot la torratxa coronada per l’àngel. Foto: Cedida