VIII Workshop Internacional d'Arquitectura i Paisatge organitzat per RCR Arquitectes

VIII Workshop Internacional d'Arquitectura i Paisatge organitzat per RCR Arquitectes

Durant el proper mes d’agost (del 3 al 28) tindrà lloc la vuitena edició del Workshop Internacional d’Arquitectura i Paisatge organitzat per RCR Bunka Fundació i RCR Arquitectes, i que comptarà enguany amb la participació de 75 estudiants, arquitectes i altres professionals vinguts de 27 països diferents, de tot el món, Europa, Amèrica, Àsia, Orient Mitjà i Austràlia, per submergir-se durant un mes en una vivència i reflexió sobre Olot i a Olot, on s’hi sumen les visites a l’obra de RCR i un cicle de conferències de prestigi internacional.

El RCR LAB·A té lloc a l’Espai Barberí (Olot, Girona) una antiga foneria artística recuperada per RCR Arquitectes i que comparteix amb les activitats de la Fundació Bunka, essent l’oportunitat per als participants del curs de viure en un espai on es reflecteix el pensament i l’arquitectura de RCR. L’Espai Barberí s’obre a la ciutat en motiu del workshop, s’hi podrà visitar l’exposició de Carles Martí Arís ‘Traces’ organitzada per l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona i es podrà assistir al cicle de conferències obertes, que en aquesta edició comptarà amb la participació de Ángela García de Paredes i Ignacio Pedrosa (ParedesPedrosa Arquitectes), Antoni Blàzquez (BG Arquitectes), Hisao Suzuki (fotògraf d’arquitectura), Ana i Eugeni Bach (Arquitectes) i Pedro Gadanho (MoMA Curator of Contemporary Architecture).

Els treballs d’Arquitectura i Paisatge d’aquest curs centraran la seva mirada a La Moixina d’Olot, actualment la reserva d’espai més important de tota la ciutat juntament amb els volcans que l’envolten. La Moixina és un espai natural de gran valor geobotànic caracteritzat per l’abundància de fonts o deus on l’aigua tendeix a acumular-se i a formar aiguamoixos. A principis del segle XVIII l’aigua que els formava va ser canalitzada i utilitzada per alimentar les primeres fàbriques d’indianes lluny de Barcelona. La producció d’indianes requereix d’artistes que dibuixin els estampats, motiu pel qual es funda l’Escola de Dibuix d’Olot en 1783 -la segona de Catalunya després de la Llotja de Barcelona- i que al segle XIX originarà l’Escola de Paisatgistes d’Olot que, tancant el cercle, representarà profusament la Moixina a les seves teles. Treballar sobre la Moixina és treballar sobre els orígens de la ciutat d’Olot tal com la coneixem avui en dia i serà el moment de reflexionar sobre corredors verds, de tornar a pensar sobre l’essència tant de la ciutat contemporània com de la ciutat d’Olot. Els participants desenvoluparan les seves propostes d’Arquitectura i Paisatge amb l’objectiu de protegir definitivament aquest espai, salvaguardant els seus valors naturals i posant en valor els patrimonials i històrics, definint a la vegada una gran reserva paisatgística per a gaudi dels olotins i com a reclam per als visitants. Com a les edicions anteriors, col·laboraran en el seguiment dels treballs persones vinculades al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, al consorci Sigma o a l’Ajuntament d’Olot.

En paral·lel al curs d’Arquitectura i Paisatge, amb l’objectiu de fomentar l’encreuament creatiu que té lloc a l’Espai Barberí durant aquest mes, s’organitza el Workshop Internacional d’Audiovisual i Fotografia, que en la seva tercera edició comptarà amb la direcció del prestigiós fotògraf japonès Hisao Suzuki i la col·laboració del teòric de cinema Ivan Pintor.

El Workshop conclou aquest any amb el Encuentro RCR on antics col·laboradors de l’estudi exposaran la seva obra per contrastar influències i parers. Seguidament es presentaran els treballs del workshop en un acte obert al públic i l’endemà s’organitza una visita a les exposicions del Palau Robert de Barcelona ‘Creativitat Compartida. RCR Arquitectes’, i `Papers. RCR Arquitectes’ a l’Arts Santa Mònica, acompanyant la jornada amb una conferència de Josep Maria Montaner, crític d’arquitectura i comissari de l’exposició del Palau Robert.

6.08 / 19h30 / ÁNGELA GARCÍA DE PAREDES, IGNACIO PEDROSA ParedesPedrosa arquitectos
SHARED LANDSCAPES
13.08 / 19h30 / ANTONI BLÀZQUEZ BG Arquitectes consultors d’estructures
LAS ESTRUCTURAS EN RCR

18.08 / 19h30 / HISAO SUZUKI Fotògraf d’arquitectura
LA LUZ MÁGICA

19.08 / 19h30 / ANNA & EUGENI BACH Architects
ELECTIVE AFFINITIES

21.08 / 19h30 / PEDRO GADANHO MoMA Curator of Contemporary Architecture
PLACING ARCHITECTURE DISPLACING THE ARCHITECT

28.08 / 11h/ RCR ENCUENTRO Presentacions d’obres i projectes Amics Bunka
CLAUSURA DEL CURS
16h:30 / Presentació dels treballs
19h:30 / Entrega de diplomes

29.08 / 12h /JOSEP MARIA MONTANER. Palau Robert, BCN
12h:45 / Visita exposició ‘Creativitat Compartida. RCR Arquitectes’. Palau Robert, BCN
13h:45 / Visita exposició ‘Papers. RCR Arquitectes’. Arts Santa Monica, BCN

Agost 2015: de dilluns a divendres portes obertes a l’Espai Barberí
Exposició: CARLES MARTÍ ARÍS, ‘Traces’

Espai Barberí. Fontanella 26, Olot. Girona www.labarcrarquitectes.cat
Activitats d’entrada lliure. Aforament limitat. Reserva: laba@labarcrarquitectes.cat