BARCELONA cares b | L’EIXAMPLE el pla de barcelona

BARCELONA cares b | L’EIXAMPLE el pla de barcelona

Audiovisual presentat durant la Setmana d’Arquitectura de Barcelona, del 9 al 19 de maig de 2019

BARCELONA cares b neix d’entendre que la ciutat que vivim, la actual, és una entre les ciutats possibles construïda de la suma de reflexions i propostes al llarg del temps. En aquest sentit, volem recollir diferents projectes plantejats sobre l’espai urbà, que per no haver estat realitzats o no haver tingut prou difusió, no són coneguts, i al combinar-los, ajuntar-los, col·locar-los un al costat de l’altre, sense importar la cronologia, evidenciarà aquestes múltiples ciutats possibles. Al mateix temps, aquesta posada en valor de determinats projectes que han caigut en l’oblit permet una revisió de les propostes que s’han realitzat sobre els diferents espais de discussió de la ciutat.

L’EIXAMPLE el pla de barcelona és el tema que es tracta en la taula rodona motiu central de l’audiovisual que Arquitectes per l’Arquitectura ha presentat en la Setmana d’Arquitectura de Barcelona 2019.

L’any 1855 Ildefons Cerdà, amb l’elaboració del seu Plano de alrededores de la Ciudad de Barcelona, dibuixa el taulell de joc on es desenvoluparà la ciutat de Barcelona. Aquest taulell s’ha convertit amb el pas del temps en un palimsest de propostes urbanes, cadascuna dibuixada sobre les traces físiques o mentals de les anteriors.

Més enllà de fer una repàs cronològic de les diferents propostes urbanes realitzades sobre el pla que s’obre entre la ciutat emmurallada i la constel·lació de pobles que l’envolten, pretenem recuperar diferents idees i reflexions sobre els aspectes del projecte urbà: el creixement d’una ciutat ex-novo, el pla urbanístic o repensar Cerdà, les centralitats i la forma urbana.

Aquesta revisió dels projectes seleccionats permet veure un calidoscopi de solucions i reflexions sobre l’espai urbà des del punt de vista programàtic, formal, social… i poder conèixer millor aquests projectes que no estan a l’ordre del dia, aquestes cares b de la ciutat.


Director: Joan Roig

Comissari: Francesc Martínes Cazorla

Participants taula rodona: Josep M. Montaner, Maria Rubert de Ventós, Salvador Rueda i Joan Subirats


Amb la col·laboració de Geze i Alma Barcelona


Podeu veure l’audiovisual aquí:

Podeu consultar la informacio gràfica aquí:

Dia de la inauguració, 9 de maig de 2019: