CANDIDATURA I PROGRAMA ELECTORAL DE RAMON SANABRIA A LA JUNTA DE GOVERN D’ARQUITECTES PER L’ARQUITECTURA

CANDIDATURA I PROGRAMA ELECTORAL DE RAMON SANABRIA A LA JUNTA DE GOVERN D’ARQUITECTES PER L’ARQUITECTURA

Rebem i compartim la candidatura de Ramon Sanabria, actual president d’Arquitectes per l’Arquitectura, de cara a les properes eleccions de Junta de Govern de l’associació

Benvolguts Socis i companys,

Com sabeu, ja fa tres anys que vaig assumir la presidencia d’AxA, i novament toca convocar eleccions per renovar la Junta de Govern.

Durant aquests anys hem desplegat un programa que necessita encara més temps per arribar als propòsits que ens havíem plantejat, i per això presentem aquesta candidatura a la propera junta de govern d’AxA per a tres anys més, per poder culminar tots els nostres objectius.

En aquest període volem continuar plantejant la nostra tasca en tres àrees fonamentals: la Professional, la Social i la Cultural, tot i que algunes de les nostres activitats estan a cavall entre elles, amb noves propostes i altres que ja hem estat desenvolupant i esperem poder culminar en aquest nou període.

Espero que sigui del vostre interès, salutacions,

Ramon Sanabria

PROGRAMA A DESENVOLUPAR I ESTAT ACTUAL DE LA MARXA D’ALGUNES ACTUACIONS

ÀREA PROFESSIONAL

Despatxos professionals

ASSEGURANCES. Seguirem millorant les pòlisses, aconseguint més prestacions i rebaixant el seu cost, introduint canvis entre els nostres col·laboradors.

CONCURSOS I HONORARIS. Continuarem treballant amb el CoAC per millorar les condicions en ambdues àrees. Continuarem detectant les convocatòries irregulars de concursos i notificant-ho al CoAC, per tal de que prengui les mesures necessàries i pertinents per denunciar aquesta mala pràctica. Posarem en coneixement de l’Administració corresponent les anomalies detectades per tal de que siguin evitades en un futur.

Llei d’Arquitectura

Seguirem treballant en col·laboració amb el Departament de Territori per a la seva implantació, especialment en la futura redacció del reglament.

Seminari Arquitectura e Industria

Organitzarem anualment el seminari Arquitectura e Industria amb la Fundación Arquitectura y Sociedad. El seminari de 2019 tindrà lloc a finals de novembre, amb agenda i detalls encara en preparació.

Concursos per a joves arquitectes i estudiants de darrers cursos

Continuarem convocant concursos per a joves arquitectes i estudiants, en col·laboració amb Trespa i també amb la Diputació de Barcelona, iniciativa que ha estat tenint molt bona acollida entre els participants.

Assessorament als ajuntaments

Desprès de la campanya d’assessorament en matèria de convocatòria de concursos que varem iniciar amb els ajuntaments catalans, hem començat una col·laboració amb l’ajuntament de Sort per desenvolupar iniciatives arquitectòniques i urbanístiques per millorar l’espai urbà de tots els nuclis de la Vall d’Assua.

ÀREA SOCIAL

Visites d’obra amb contingut social

Continuarem amb les visites guiades tradicionals iniciades fa temps, i hem incorporat novetats com visites en bicicleta en col·laboració amb Bicicultura BCN i itineraris d’arquitectura en col·laboració amb 48h Open House. Tenim prevista properament una visita d’obra de Coderch, arquitecte cabdal de l’arquitectura catalana, del qual hem perdut l’arxiu però no en perdrem mai les obres.

Entre l’agressió i l’oblit

Juntament amb Arxius d’Arquitectura a Catalunya, seguirem detectant i denunciant accions d’agressió al patrimoni arquitectònic del nostre país, fent denuncia a través de les xarxes.

Seminaris Arquitectura i Territori

Aquest 2019 hem arribat a la 5à edició del Seminari ‘Arquitectura i Territori’, amb una setmana a Puig-reig treballant en les colònies industrials de la zona. Properament prepararem una exposició que reculli els projectes treballats en aquestes 5 edicions, i començarem a treballar en l’edició de 2020.

D’altre banda, s’han posat en marxa dos dels projectes treballats en la primera i segona edició, el paller d’Altron, al Pallars Sobirà, i l’ajuntament de Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà. Ambdós consistoris han començat els tràmits per poder portar a terme l’execució dels projectes.

ÀREA CULTURAL

Converses d’Arquitectura

Aquest  cicle de xerrades d’arquitectura s’ha convertit en un referent de les activitats culturals arquitectòniques de la ciutat, amb cinc edicions per les quals han passat arquitectes d’aquí i de fora, estudis consagrats i professionals novells però amb molt a dir, hem vist arquitectures de tota la península i del Regne Unit, i sempre amb una excel·lent acollida de públic. Ja estem treballant en l’edició de 2020, en la que retornarem a la seu de Trespa, amb noves sessions.

Exposició ‘Arquitectures arran d’aigua’

Continuant amb les exposicions que hem organitzat anualment al MMB, a finals d’octubre inaugurarem una nova proposta desenvolupada en col·laboració amb la Fundació Mies van der Rohe, que recollirà els projecte premiats i seleccionats pel Premi Mies van der Rohe construïts vora l’aigua.

PROJECTES AxA

Exposicions, publicacions i xerrades

Durant aquesta etapa hem organitzat i promogut iniciatives per destacar i col·laborar amb els socis d’AxA. Hem començat iniciatives com l’exposició ‘MANERES DE MIRAR’, amb la primera edició que mostrava les diferents mirades dels socis a través del dibuix i la pintura, i que continuarà amb ‘MANERES DE MIRAR EL PAISATGE’, ‘MANERES DE MIRAR LA CIUTAT’ i ‘MANERES DE MIRAR L’ESPAI PUBLIC’ en properes edicions.

‘MANERES DE FER, ELS SOCIS D’AxA CONSTRUEIXEN’ s’ha iniciat destacant l’obra dels arquitectes socis, amb una publicació setmanal al web i instagram de les obres més destacades de les seves trajectòries.

Una segona iniciativa que començarem properament es recollir l’obra de socis que per diferents circumstàncies no ha estat prou coneguda. En aquest línea, publicarem petites monografies d’arquitectes joves però amb una trajectòria a destacar. La primera, ja en preparació, està dedicada a Josep Bunyesc.

I en ‘MANERES DE CONSTRUIR’, voldrem destacar la feina que realitzen els nostres patrocinadors, empreses de nivell i vinculades a l’arquitectura, que moltes vegades son poc conegudes. Comencem amb ‘L’ARQUITECTURA I EL REVESTIMENT AILLANT EXTERIOR’ amb Baumit, una sessió amb arquitectes i professionals que ens parlaran d’aquest sistema constructiu. Continuarem a finals d’any amb L’ARQUITECTURA I LA LLUM’ amb Viabizzuno.

Amics AxA

Volem impulsar la incorporació d’Amics a l’associació, persones no arquitectes però vinculades a l’arquitectura d’una o altre manera, i les quals poden participar, suggerir o col·laborar en les nostres activitats.

AxA Edicions

En data Sant Jordi 2019 varem presentar la nova editorial de l’associació, que te previst publicar en diferents línees:

Catàlegs de les exposicions AxA, publicacions dels seminaris AxA, les monografies ‘Maneres de fer, els socis d’AxA construeixen’, Arquitectures escrites, publicació de trajectòries, i els volums de ‘L’Arquitectura Catalana 1978/1992’

Selecció AxA d’Arquitectura Catalana

Elaborarem de manera bianual una selecció de les millors obres d’arquitectura catalana, amb un jurat extern que valori quins han estat els projectes construïts més destacats.

Reconeixement a la trajectòria

Volem impulsar un guardó a la vida professional destacada dels arquitectes amb una carrera valuosa per a l’arquitectura catalana. Amb una edició bianual, vol posar de manifest personalitats importants per la professió.

Trobada anual AxA

Organitzarem anualment una trobada dels Socis, Amics, i Patrocinadors de l’associació, una reunió festiva que ens proporcioni l’oportunitat de trobar-nos, compartir, xerrar i conèixer-nos millor.


CANDIDATURA A JUNTA DE GOVERN ARQUITECTES PER L’ARQUITECTURA

President                            Ramon Sanabria

Vicepresident                    Franc Fernández

Secretari Tresorer            Josep M. Gutiérrez

Presidents Emèrit            Ignacio Paricio

Coordinadora                   Laura Arriola

VOCALS                               

Eugeni Bach

Esteve Bonell

Pilar Calderón

Aureli Mora

Ariadna Perich

Joan Roig

Jordi Ros

Maria Rubert

Roger Such

ADJUNTS                               

Josep Camps

Jaume De Oleza

Josep Ferrando

Moisés Gallego

Carla Maideu

Octavi Mestre

Omar Ornaque

Jordi Ros

Esteve Terradas

Ramon Valls