Com s'evita morir d'èxit?

Com s'evita morir d'èxit?

Barcelona celebra una audiència pública inèdita sobre turisme, oberta a tota la ciutadania, per debatre el rumb que ha de seguir

Publicat el dimarts 24 de febrer de 2015 al diari EL PUNT AVUI

Les protestes veïnals contra les molèsties que el turisme massiu genera en alguns barris de Barcelona, amb epicentre a la Barceloneta l’estiu passat, han situat de manera definitiva en l’agenda de la ciutat el debat sobre el model turístic. Avui, quan tot just falten tres mesos per a les eleccions, Barcelona celebra per primera vegada una audiència pública sobre turisme, per debatre quin camí ha de seguir ara la ciutat. La trobada, oberta a la ciutadania i als diferents actors relacionats amb el sector, tindrà lloc a les set de la tarda a la biblioteca Jaume Fuster, a la plaça de Lesseps, i es preveu que la capacitat -d’unes 240 persones- s’acabi superant amb escreix. L’Ajuntament la retransmetrà per internet.

L’audiència pública és un instrument de participació ciutadana que s’utilitza de manera habitual als districtes, tot i que no acostuma a convocar-se per tractar d’un únic tema i d’interès general. De fet, per citar un precedent cal girar la vista fins al 2005, quan es va debatre l’ordenança de civisme. L’Ajuntament, però, ha cedit a la petició de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), CCOO i la UGT, el Consell de la Joventut i Ecologistes en Acció i, avui, la ciutadania podrà finalment discutir en directe sobre el model turístic amb el govern municipal. La tinenta d’alcalde d’Economia, Sònia Recasens, conduirà la sessió i el batlle, Xavier Trias, no hi assistirà perquè té un altre acte previst, una absència que no ha estat ben rebuda per les entitats.

L’audiència pública se celebrarà en paral·lel a les reunions del pacte local per promoure un turisme sostenible, anunciat per Trias al desembre. El text que surti de les jornades de treball servirà de base per a l’actualització del pla estratègic de turisme, que s’ha de renovar aquest any i establirà les línies mestres de l’aposta de Barcelona en la matèria per al pròxim lustre. “Volem obrir tots els canals possibles per afavorir un debat positiu i constructiu”, va dir Recasens fa uns quants dies. Hi ha veus, però, que opinen que el model turístic s’hauria de sotmetre a discussió de manera continuada i no només en moments de conflicte. “L’audiència pública és un instrument interessant i hem d’acostumar-nos a fer-lo servir, perquè el turisme té un gran impacte i el seu desenvolupament requereix una gestió social continuada”, diu el catedràtic d’Economia de la Universitat Rovira i Virgili Juan Antonio Duro.

Duro considera que una ciutat turística de la magnitud de Barcelona “necessita el suport dels residents per poder créixer de forma sostinguda” i destaca que “cal que el turisme convisqui amb el benestar dels veïns”. Pel que fa als comportaments incívics, indica que “s’ha de tenir cura amb el missatge que es dóna a l’exterior i deixar clar que la ciutat no és un campi qui pugui”. “El sector turístic és molt important per a Barcelona i ara és difícil que la situació canviï, ja que es tracta d’una ciutat de primer nivell; això implica uns costos per als residents i, per tant, cal utilitzar els ingressos associats per compensar la caiguda del nivell de benestar dels ciutadans”, proposa.

El catedràtic hi afegeix que hi ha marge perquè l’activitat turística continuï creixent, i creu que “no seria bo que Barcelona deixés escapar l’oportunitat de créixer com a gran motor d’activitat econòmica de Catalunya”. Ara bé, diu que cal treballar perquè aquest creixement sigui sostenible en el temps des del punt de vista social i planteja tres estratègies: esponjar el centre de la ciutat creant recursos turístics en altres barris, impulsar el moviment de turistes atrets per Barcelona cap a altres llocs de Catalunya i fer-se més sensible a l’estacionalitat, és a dir, si es vol atreure més visitants i turistes, fer-ho en els mesos de baixa demanda. Algunes de les seves opinions, les comparteixen entitats que representen els principals agents implicats en la gestió del turisme o bé afectats pel seu impacte.

Decàleg de propostes

La intervenció dels veïns a l’audiència pública començarà amb la presentació, a càrrec de la FAVB, de la ponència i el decàleg de propostes que han consensuat les entitats promotores de la trobada. Serà llavors quan es faran més evidents les dues cares de l’èxit turístic de la ciutat, indiscutible en el vessant econòmic però qüestionat en els àmbits social i mediambiental.

“Volem que l’audiència sigui el punt d’arrencada d’una reflexió col·lectiva que s’estengui a tota la ciutat”, diu el president de la FAVB, Lluís Rabell. El decàleg de propostes recull les sensibilitats dels diferents barris i aquestes són algunes de les mesures que planteja: destinar la taxa turística a compensar l’impacte que reben les zones més visitades, aprovar una moratòria en la concessió de llicències d’hotels a la ciutat, qualificar els pisos turístics com a establiments hotelers, regular fiscalment les noves plataformes digitals d’economia col·laborativa -establint l’obligatorietat d’assumir una taxa turística sobre les contractacions-, revisar l’ordenança sobre terrasses -començant per reduir-ne l’extensió a les zones amb més pressió turística- i prendre mesures de protecció mediambiental, com ara la connexió dels creuers a la xarxa elèctrica durant l’amarratge a port.

Satisfets del model

El Gremi de Restauració de Barcelona també serà present a l’audiència. “Barcelona no és una ciutat turística, és una ciutat amb turistes, una ciutat excel·lent que té el reconeixement de moltes persones”, explica el seu president, Pere Chias. A parer seu, la ciutat té un bon model turístic i encara pot donar més de si. “El turisme és un motor econòmic importantíssim que genera molts llocs de feina”, destaca. Quant a les terrasses, Chias manté que la normativa és ara “més restrictiva que mai” i que no hi ha cap intenció de molestar els veïns. Admet que, “de vegades, es concentra un nombre massa gran de terrasses en un punt determinat”, però assegura que estan col·laborant amb l’administració “per millorar el sector en benefici de tots”.

Visitants diürns

El president del consorci publicoprivat Turisme de Barcelona, Joan Gaspart, afirma que “la convivència entre els ciutadans i el turisme no és negociable”, però considera que no es pot deixar de banda la importància del sector en l’economia de la ciutat ni els “molts milers” de llocs de treball que genera. Gaspart atribueix els conflictes de convivència als visitants que no pernocten a la ciutat, que es multipliquen a l’estiu. L’hoteler destaca que s’ha de legalitzar l’allotjament irregular -com ara el lloguer d’habitacions en habitatges particulars- i creu que, per evitar el col·lapse al centre i els problemes de mobilitat, cal trobar la manera de redistribuir els visitants que s’allotgen a la Costa Brava o la Costa Daurada i que vénen a passar el dia.

Controlar els incívics

El president de la patronal dels apartaments turístics (Apartur), Enrique Alcántara, opina que Barcelona “pot tenir recorregut si s’ordena bé” i aposta per un model “amb un equilibri perfecte entre ciutat i turista”. “Crec que el problema és que a Barcelona es permet l’incivisme i és una qüestió que cal controlar amb una mà molt ferma”, comenta, i hi afegeix: “A ningú se li acut anar a Nova York i sortir d’una discoteca cridant com un boig, perquè te’n cau una de grossa; per què a Barcelona sí que es pot fer això?” Alcántara destaca com a repte la desconcentració del turisme a la ciutat i diu que els pisos turístics -situats en zones no conflictives- podrien ajudar a aconseguir-ho. També aposta per legalitzar el lloguer d’habitacions i redistribuir els beneficis que aporta el turisme. “No pot ser que generi beneficis a uns i moltes molèsties als altres”, conclou.

Repte Barcelona celebra una audiència pública inèdita sobre turisme, oberta a tota la ciutadania, per debatre el rumb que ha de seguir Ponència Els veïns presentaran un decàleg de propostes concretes consensuat amb altres entitats