El llegat de Domènech i Montaner

El llegat de Domènech i Montaner

Organitzat pel Centre Obert d’Arquitectura, el 22 de juny al 17 de setembre al CoAC

El llegat documental de Lluís Domènech i Montaner (1849-1923), que es conserva a l’Arxiu del COAC des de l’any 2000 i que inclou la biblioteca i l’arxiu de l’arquitecte, és representatiu d’una època caracteritzada per l’àmplia presència cultural pública dels arquitectes, entre els quals Lluís Domènech destaca per la seva transversalitat disciplinar, expressada en la pràctica de l’arquitectura, la política, l’heràldica i l’art romànic català.

L’arquitectura i la política constitueixen la presència pública de Domènech, mentre l’heràldica i el romànic són les eines amb què compta per elaborar un discurs coherent sobre la identitat de Catalunya.

El desplegament d’aquesta transversalitat no és uniforme en el temps: una primera etapa, de fronteres imprecises, és la denominada ECLECTICISME en què Domènech supera l’herència historicista de l’arquitectura del segle XIX. En la segona etapa l’arquitecte entra de ple en la PLENITUD, representada bàsicament pels dos edificis patrimoni de la Humanitat, el Palau de la Música i l’Hospital de Sant Pau. En la tercera etapa s’explica la plena implicació de Domènech en la TRANSVERSALITAT de les diverses disciplines que va conrear, amb la presència constant de l’ornamentació. Aquestes etapes són les tres parts en què s’estructura l’exposició.

L’acte d’inauguració tindrà lloc el dijous 22 de juny a les 19 h i comptarà amb la participació de Borja de Riquer, catedràtic emèrit de la Universitat Autònoma i actual president de l’Acadèmia de Bones Lletres, i el comissari de l’exposició, Lluís Domènech i Girbau.

Amb motiu de l’exposició, el dimecres 5 de juliol a les 19 h la Casa Thomas acollirà la conferència “Domènech i Montaner: mixed-use a l’Eixample amb llum natural”, a càrrec de l’arquitecta Clàudia Sanmartí.