ELS SOCIS D’AXA CONSTRUEIXEN: JAUME DE OLEZA

ELS SOCIS D’AXA CONSTRUEIXEN: JAUME DE OLEZA

EDIFICI CreaTIC

2009 – 2010

L’edifici és el resultat d’incorporar al projecte la nostra seducció per la geometria. Una seducció que ve determinada en l’interès d’establir un criteri geomètric primari i bàsic. Un concepte regulador com és el rectangle auri. En primer lloc, com a base i mecanisme estructural principalment geomètric, i en segon lloc, pel seu caràcter específic a través del qual es pot establir la composició de diversos rectangles dinàmics. Precisament gràcies a la relació proporcional d’aquests rectangles, és el que els possibilita interrelacionar entre si i conseqüentment generar tot el conjunt.

És per això, que hem volgut col·locar a mitja alçada del pati central de l’edifici, un gran dodecàedre regular a manera d’homenatge. Dodecaedre format per pentàgons regulars que gràcies a les seves especials propietats geomètriques, (la relació entre la diagonal del pentàgon i el seu costat és precisament el nombre d’or), ha servit per configurar des de l’antiguitat, el símbol d’un món proporcionat seguint un ordre numèric. Aquest edifici en el seu origen va ser projectat per al CAC, (Consell Audiovisual de Catalunya) i en l’actualitat està ocupat com a seu corporativa d’una companyia.

A La planta baixa se situa el vestíbul de recepció que té el seu accés pel carrer Sancho d’Àvila, disposa de registre general, centre de processament de dades i una sala d’actes per a aproximadament 100 persones, a banda de diverses sales d’oficines, biblioteca, reunions etc. La resta de plantes alberguen les oficines i despatxos. Els mòduls d’oficines així com dels despatxos i les sales de reunions estan definits pel ritme marcat per la fusteria del mur cortina que al seu torn està modulat amb el paviment i el fals sostre, tot això segons la secció àuria.


Projecte i Direcció d’Obra: Jaume de Oleza i Marta Casas (Àrea d’Arquitectura del Consorci de la Zona Franca)

Col·laboradors: Alicia Querol, Mario Serrano, Mª. Carmen Escudero, Daniel Lorenzo, Ana Álvarez, Tomeu Martí y Mónica Pérez (Àrea d’Arquitectura del Consorci de la Zona Franca)