Homenatge a Enric Miralles en el 20è aniversari de la seva mort

Homenatge a Enric Miralles en el 20è aniversari de la seva mort

L’espectacle de la Fura dels Baus a Sant Pau enceta l’homenatge a Enric Miralles en el 20è aniversari de la seva mort

Publicat per ACN el 1 de juliol de 2020

L’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Enric Miralles treballen conjuntament en un programa d’actes per homenatjar l’arquitecte barceloní amb motiu dels 20 anys de la seva mort. El regidor de Cultura, Joan Subirats, ha destacat que la proposta, que inclourà exposicions, conferències i tallers, vol projectar “les diferents facetes” d’Enric Miralles més enllà de l’arquitectura, i mostrar-lo també com a creador, dissenyador o professor. Segons Subirats, el detall de les propostes es donarà a conèixer més endavant, però s’està intentant poder-les ubicar en llocs de Barcelona significatius per ell. L’espectacle de la Fura dels Baus a Sant Pau d’aquest divendres estarà dedicat a l’arquitecte i encetarà l’homenatge que s’allargarà fins el 2021.

Entre les obres més reconegudes que l’arquitecte Enric Miralles va projectar a la ciutat de Barcelona hi ha el Mercat de Santa Caterina, l’edifici de Gas Natural o les pèrgoles del Passeig de la Nova Icària. A l’estranger, també destaca la Biblioteca Nacional del Japó, el Parlament d’Escòcia o l’Escola d’Arquitectura de Venècia. 

20 anys després de la seva mort, el 3 de juliol del 2000, la ciutat que el va veure néixer li vol retre homenatge. El tret de sortida d’aquest reconeixement serà aquest divendres amb l’espectacle que la Fura dels Baus ha projectat al Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau. ‘Nova Normalitat’ serà un record pels professionals de la salut que han estat al peu del canó durant la crisi sanitària per la covid-19, però també vol ser “un modest homenatge a Miralles”, ha relatat Carles Padrissa aquest dimecres en roda de premsa. Serà una òpera que durarà una hora, amb quatre actors i els cantants i s’aprofitaran els 360 graus de l’espai. “Jugarem amb l’espai de Domènech i Montaner, amb escenografies que no seran frontals”, ha explicat Padrissa. “A l’Enric això segur que li hagués agradat molt”, ha afegit. “L’homenatge que Barcelona li devia”

L’arquitecta que va treballar amb Miralles des de l’any 1991, Benedetta Tagliabue (AxA), i actualment cap de l’Estudi Miralles Tagliabue, serà comissària dels actes que es faran durant aquesta mesos juntament amb l’arquitecte Joan Roig (AxA), també amic de Miralles. Tagliabue l’ha reivindicat no només com a arquitecte , sinó també com una persona “molt creativa i innovadora”. De fet, segons ha apuntat, “precisament això té a veure amb tots els àmbits de la cultura”. De la seva banda, Joan Roig ha celebrat que Barcelona finalment li reti un homenatge “degut”. I ha recordat que el seu amic tenia “interessos molt oberts”, i per això li sembla una bona proposta que les activitats que es programin es distribueixin per tota la ciutat, en espais com el Tinell, la Fundació Enric Miralles o el Disseny Hub. “Ens agradaria que fos un homenatge lligat a diferents accions que expliquin les múltiples facetes i interessos de l’Enric”, ha destacat.

Enric Miralles va néixer a Barcelona l’any 1955 i va estudiar arquitectura a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona i després a Nova York. L’arquitecte va morir el 3 de juliol de l’any 2000 a Sant Feliu de Codines a conseqüència d’un tumor cerebral i va ser enterrat al cementiri d’Igualada que ell mateix va dissenyar als anys 80.