José Antonio Martínez Lapeña i Elías Torres, guanyadors del Premio Nacional d’arquitectura

José Antonio Martínez Lapeña i Elías Torres, guanyadors del Premio Nacional d’arquitectura

El ministeri de Foment premia dos dels degans de l’arquitectura espanyola contemporània. José Antonio Martínez Lapeña i Elías Torres (soci d’AxA) han rebut el Premio Nacional d’arquitectura perquè són, segons el jurat “autors d’una extensa obra en una dilatada carrera conjunta que aviat farà 50 anys”. També per la seva versatilitat: “Han abordat projectes de tot tipus, des de la perifèria més problemàtica fins als encàrrecs internacionals, en els quals van ser pioners”.

Publicat el divendres 15 de desembre de 2017 al diari ARA | Antoni Ribas Tur

El jurat del Premio Nacional d’arquitectura, que està dotat amb 60.000 euros, defineix l’arquitectura de Martínez Lapeña i Torres com “oberta” i “arriscada”. La fundació del despatx es remunta a l’any 1968 i entre les seves obres més destacades hi ha diversos habitatges unifamiliars a Eivissa i Formentera, la restauració de les muralles de Mallorca, l’Hospital de Mora d’Ebre, l’esplanada del Fòrum i la gran pèrgola fotovoltaica, la restauració del Parc Güell i la Casa Vicens, tots dos d’Antoni Gaudí, i les escales mecàniques de La Granja, a Toledo. En el terreny internacional destaquen l’ampliació del museu de Kumamoto i el museu del poblat de Suganuma, al Japó.

El llenguatge “fresc” de Martínez Lapeña i Torres reuneix “compromís cívic amb una actitud respectuosa davant el paisatge i la ciutat històrica, i constitueixen un exemple d’innovació històrica i de recerca constant”, diu també el jurat.

Així mateix, en l’acta del guardó es destaca la tasca pública d’aquest duet: “La seva obra inclou la construcció i la renovació d’alguns dels espais públics més significatius de l’arquitectura en les últimes dècades”, com el passeig de la ria de Huelva, una de les seves últimes obres, la renovació de l”Alameda de Hércules’, a Sevilla, i la plaça de la Constitució, a Girona.

A més de la seva tasca com a arquitectes, Martínez Lapeña i Torres han exercit de professors en universitats nacionals i internacionals, i l’any 2014 van recollir la seva trajectòria en una monografia que porta el seu nom.

José Antonio Martínez Lapeña i Elías Torres han guanyat el Premi FAD en diverses ocasions: pels Jardins de Vil·la Cecília (Barcelona), l’Hospital de Móra d’Ebre i un dels grups d’habitatges de la Vila Olímpica. A més, van ser guardonats a la VI Biennal d’Arquitectura espanyola per les escales mecàniques de La Granja i a la Biennal de Venècia d’arquitectura per l’esplanada del Fòrum i la planta fotovoltaica.

El jurat estava format per Juan Navarro Baldeweg (Premio Nacional d’arquitectura 2014), Rafael Moneo (Premio Nacional d’arquitectura 2015), Juan Bordes, Elisa Valero Ramos, Sara de Giles Dubois, Beatriz Colomina i José María Cruz Novillo.