La cultura ha estat mal finançada

La cultura ha estat mal finançada

Santi Vila fixa el pressupost de cultura en l’1% i vol més públic i més mercat. L’augment respecte a l’actual pressupost voltaria el 23,6% i inclouria una primera fase del Museu de l’Arquitectura.

Publicat el dimecres 25 de febrer de 2016 al diari ARA

Per al conseller de Cultura, Santi Vila, la cultura és “una pota de l’estat del benestar” i un “instrument de cohesió social”. També creu que a Catalunya “ha estat mal finançada”. La Generalitat encara treballa amb pressupostos prorrogats, però Vila vol anar més enllà dels 241 milions d’euros de la legislatura passada, un 0,74% del total, i arribar a l’1%, 298 milions. A més, a mitjà termini -el 2025- vol que el pressupost de Cultura sigui d’un 2%. Si els pressupostos no creixen, va subratllar, “hi ha el risc que l’ecosistema cultural es col·lapsi”.

En la seva primera compareixença al Parlament, el conseller de Cultura va resumir les accions que vol desenvolupar en dues línies mestres: “Què hem de fer per regenerar les polítiques que ja estan marxa” i “Què hauríem de fer per innovar i generar noves accions”.

Entre les propostes més innovadores que va esbossar ahir Santi Vila hi ha la creació d’una oficina de producció de dansa. L’objectiu no és només consolidar el sector, sinó també ser la llavor d’una companyia nacional de dansa. També va posar damunt la taula la creació d’un gran esdeveniment artístic internacional i la primera fase del Museu de l’Arquitectura de Catalunya, que consisteix en una exposició temporal que n’avanci els continguts mentre es resol la qüestió de l’edifici on s’ubicarà.

Ahir va reclamar la represa de l’Acord Nacional de Cultura impulsat pel seu predecessor, Ferran Mascarell, i va anunciar la recuperació del fons d’art contemporani, que enguany comptarà amb 300.000 euros per a l’adquisició d’obres. Sense abandonar el terreny de l’art, també va posar l’accent en el desplegament de la xarxa de museus. Un altre dels objectius que s’ha fixat Vila és desencallar la construcció de la Biblioteca Provincial de Barcelona, ajornada des del 1992. Pel que fa a la xarxa de biblioteques, té previst construir-ne nou més i hi haurà un 20% més de recursos per comprar llibres. S’ampliaran la Biblioteca de Catalunya i els dipòsits de l’Arxiu Nacional, i també vol culminar la restitució dels papers de Salamanca. A més de la xarxa de biblioteques, la xarxa d’arxius es completarà amb la finalització dels centres de l’Alta Ribagorça i les Garrigues i amb la construcció dels del Moianès o l’Anoia. “La cultura és sobretot societat civil”, va subratllar, mentre que les administracions han de ser “un estí mul” i han de fer de reguladors del sector.