L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa el Consell Assessor de la Superilla per col·laborar en el projecte de l’Eixample

Format per 18 persones expertes en les polítiques urbanes, l’arquitectura, la geografia, l’urbanisme, el medi ambient i el paisatgisme, la filosofia, la sociologia i la cultura

Publicat a La Vanguardia el 27 de gener de 2021

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa aquest dimecres el Consell Assessor de la Superilla Barcelona. Es tracta de l’espai de reflexió, orientació, seguiment i avaluació del desplegament del principal projecte de transformació que impulsa el govern municipal. La Superilla Barcelona vol ampliar el model implantat a Sant Antoni, Poblenou i Horta, on s’ha augmentat l’espai destinat al vianant i el verd. Ara es preveu estendre aquests canvis de manera gradual i participada i crear a l’Eixample una xarxa de 21 eixos verds i 21 places que generi 33,4 hectàrees d’espai per a vianants i 6,6 de verd urbà. D’aquesta manera, un de cada tres carrers serà eix verd i cada veí tindrà un d’aquests eixos o una plaça a 200 metres de casa seva.

De manera complementària als concursos públics d’idees que s’han engegat i al procés participatiu que s’implementarà, ara s’ha constituït el consell i se celebra la seva primera reunió. El consell s’encarregarà d’acompanyar l’Ajuntament en el desplegament del projecte, fer-ne el seguiment i vetllar perquè incorpori una mirada transversal. Formularà propostes i emetrà informes sobre les actuacions que es facin, entre els quals un informe anual de seguiment del projecte. També es coordinarà amb els espais de participació, i contribuirà a difondre el pla i els resultats, especialment les mesures que puguin ser de més interès per a altres zones de la ciutat o altres municipis.

En formen part 18 persones expertes i professionals de prestigi en àmbits relacionats amb les polítiques urbanes. Són nou homes i nou dones del món de l’arquitectura, la geografia, l’urbanisme, el medi ambient i el paisatgisme, i també de la filosofia, la sociologia i la cultura. Alguns dels noms destacats són Beth Galí, Zaida Muixi, César Rendueles, Lluís Frago o Javier Ortigosa, entre altres.

L’òrgan està presidit per la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, i el vicepresident és l’arquitecte en cap municipal, Xavier Matilla. Es faran un mínim de quatre reunions ordinàries l’any, i se’n convocaran més quan es consideri convenient en funció de les necessitats que sorgeixin. En les properes setmanes es preveu que el consell es reuneixi més freqüentment per tal d’assessorar el jurat dels concursos i elaborar els informes que es demanin.Uns concursos amb gran èxit de convocatòriaEls dos concursos públics d’idees es van llançar a mitjan novembre per atraure projectes per als primers quatre carrers i quatre cruïlles que es convertiran en eixos verds i places aquest mandat. A dia d’avui ja s’ha tancat la fase de recepció de propostes, que ha tingut un èxit rotund de convocatòria. S’han rebut un total de 86 propostes, que es reparteixen de la següent manera: 40 propostes per als eixos verds de Consell de Cent, Girona, Rocafort i Comte Borrell, amb 4,65 quilòmetres de longitud i 11,12 hectàrees de superfície, i 46 propostes per a quatre places, de 0,8 hectàrees en total.L’equip guanyador del concurs d’eixos verds rebrà l’encàrrec de redactar el document de model d’espai públic que s’aplicarà a tots els eixos verds que es facin, i també el projecte de l’eix verd de Consell de Cent. El segon classificat elaborarà el projecte de l’eix verd de Girona; el tercer, el de Rocafort, i el quart, el de Comte Borrell.

En el concurs de les places hi haurà un guanyador per a cada plaça i s’han rebut 17 propostes per a Girona-Consell de Cent, 15 per a Rocafort-Consell de Cent, nou per a Borrell-Consell de Cent i cinc per a Enric Granados-Consell de Cent.

Pocs concursos d’idees en espai públic convocats per l’Ajuntament han tingut mai tanta participació. Com a exemples, el concurs del parc de les Glòries i ordenació de l’entorn va comptar amb 55 equips; el del parc dels Tres Turons, 17, i el de la rambla del Carmel, 16. Ara, s’està duent a terme el procés d’anàlisi i avaluació de totes les propostes rebudes per part del jurat, que comptarà amb les aportacions del Consell Assessor. Segons el calendari marcat, el mes de març es resoldran els dos concursos i s’anunciaran els guanyadors, i a partir del maig ja es començaran a redactar els projectes. Tot plegat, amb l’objectiu que les obres dels quatre primers eixos i places comencin el primer trimestre del 2022, amb una inversió de 37,8 milions d’euros aquest mandat.