L’AMB, patrocinador d’AxA, multiplicarà per sis l’energia fotovoltaica en espais públics en 18 mesos

L’AMB, patrocinador d’AxA, multiplicarà per sis l’energia fotovoltaica en espais públics en 18 mesos

La construcció de 146 noves instal·lacions fotovoltaiques permetrà que tots els municipis de l’AMB tinguin aquests equipaments en alguns dels seus edificis d’ús públic

Publicat en El Punt Avui l’1 de febrer de 2024

La construcció de 146 noves instal·lacions fotovoltaiques durant aquest any, i el primer semestre del 2025 permetrà que tots els municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona tinguin aquests equipaments en alguns dels seus edificis d’ús públic. Les noves instal·lacions produiran una quantitat d’energia equivalent al consum de més de 4.200 llars –10,5 MW–, que representarà el 4,1% del consum energètic de tots els subministraments municipals.

Tal com recull l’ACN, hi haurà dos tipus d’instal·lacions: cobertes fotovoltaiques i fotolineres per a vehicles elèctrics. Aquesta acció representarà multiplicar per sis l’energia fotovoltaica generada en aquest tipus d’instal·lacions respecte al 2023, segons han explicat els responsables de l’AMB. Les 146 instal·lacions noves es desplegaran mitjançant el pla de sostenibilitat ambiental (PSA) de l’AMB, que disposa de fons europeus i la fórmula de col·laboració publicoprivada ESCO. Les instal·lacions finançades amb fons d’aquest pla representen una potència de 5,7 megawatts en divuit municipis, amb una inversió de 8,34 milions d’euros.

El 2025, una inversió de 6 milions d’euros permetrà guanyar 4,4 megawatts més. També s’ha impulsat un tipus de contracte públic dirigit a empreses de serveis energètics interessades a invertir en instal·lacions fotovoltaiques. Aquestes companyies recuperen la inversió a través de l’estalvi que generen amb l’autoconsum als subministraments municipals. Un cop superat el període d’amortització de la inversió, uns 15 anys, les instal·lacions retornen al consistori, que rebrà la totalitat de l’estalvi generat i la propietat de la instal·lació.

Un total d’onze ajuntaments han triat aquesta opció, anomenada ESCO, que permetrà construir 27 instal·lacions solars fotovoltaiques amb una potència instal·lada de 2,3 megawatts. El concurs impulsat per l’AMB va tenir set empreses interessades, entre les quals se n’han escollit dues. La construcció s’iniciarà aquest any. Els 10,5 megawatts de les noves instal·lacions s’afegeixen als 1,9 d’instal·lacions finançades amb fons europeus ja existents, i sumen un total de 12,4 megawatts.