Lluís Domènech i Montaner centra el Curset de l’AADIPA del COAC del 2022

Lluís Domènech i Montaner centra el Curset de l’AADIPA del COAC del 2022

Les Jornades Internacionals sobre la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic se celebraran a Barcelona del 15 al 18 de desembre

La 45ª edició del tradicional curs de formació de l’Agrupació d’Arquitectes per la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic es dedicarà aquest any a la figura de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner.

El curset no pretén cobrir tota la producció arquitectònica i intel·lectual de Domènech i Montaner, sinó concentrar i profunditzar en el vessant arquitectònic de l’obra de l’arquitecte en el marc de la commemoració de l’any Domènech i Montaner el 2023.

Així doncs, s’analitzarà l’obra domenequiana com a paradigma i figura cabdal del Modernisme català, posant en relleu les connexions i complicitats amb els moviments culturals europeus contemporanis. Igualment, el curset vol comparar i complementar les intervencions en obres de Domènech i Montaner amb les intervencions en el patrimoni arquitectònic d’alguns dels seus paral·lels de l’Art Noveau, la Sezession, el Jugendstil o l’StyleLiberty durant el darrer terç del segle XIX i el primer del segles XX.

 Està previst que més de 200 professionals especialitzats en la intervenció respectuosa en el patrimoni arquitectònic participin de les jornades, que se celebraran a la Sala d’Actes de la seu del COAC a Barcelona.

El curs s’iniciarà el dijous 15 amb unes visites matinals i un acte d’obertura dedicat a aprofundir en la figura de l’arquitecte, Domènech Transversal. Divendres i dissabte s’analitzaran diversos casos d’actuacions de restauració i adequació a nous usos d’edificis de l’arquitecte i també d’altres edificis de cronologia similar i d’àmbit europeu, com la Borsa d’Amsterdam, la Casa-Museu Victor Horta a Brussel·les i el Sanatori antituberculós de Paimio. Per últim, diumenge, a mode de cloenda, s’ha organitzat una visita al Recinte Modernista de Sant Pau, acompanyats pels professionals responsables de les obres de restauració i adequació a nous usos, gairebé 10 anys després de la seva finalització. Aquesta distància temporal permetrà tenir una major perspectiva de valoració dels treballs.

La imatge gràfica incentiva una aproximació més a fons en l’obra de Domènech i Montaner, més enllà de la pell dels edificis, mitjançant un detall del seu dibuix d’una de les voltes de Sant Pau, homenatge a la cúpula alboaire de San Jerónimo de Toledo, en un exercici d’erudició sobre el saber constructiu històric. L’original es pot gaudir a l’Arxiu de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.


Més informació:
https://www.arquitectes.cat/ca/aadipa-xlv-curset
aadipa45curset@coac.net
T: 93 240 58 10 | 93 306 78 45