MANERES DE FER | ELS SOCIS D’AXA CONSTRUEIXEN: ESPINET/UBACH ARQUITECTES

MANERES DE FER | ELS SOCIS D’AXA CONSTRUEIXEN: ESPINET/UBACH ARQUITECTES

CELLER DE VILA-SECA

2018 – 2021

El Celler “noucentista” de Vila-seca, obra de l’arquitecte Pere Domènech i Roura (1881-1962), s’emmarca en un conjunt promogut per l’ajuntament per crear un centre d’equipaments culturals al voltant del Castell del Comte de Sicart.

La proposta arquitectònica, respectuosa amb l’edifici existent, posa en valor els elements arquitectònics rellevants i completa el programa de serveis necessari per al funcionament de l’equipament com a espai polivalent per al desenvolupament d’activitats culturals amb la creació de dos volums adossats al cos principal.

A l’edifici existent es manté la nau principal, que contenia els dipòsits de ciment per la fermentació del most, i la nau annexa per on es feia la recepció del raïm. La seva estructura d’arcs atirantats de maó i les parets de paredat amb pedra de soldó son els elements més representatius i es converteixen en els element a emfatitzar. Per fer-ho,  l’actuació més rellevant a la nau principal es la creació d’un nou forjat elevat que pren la cota superior dels peus dels dipòsits de fermentació i permet incloure totes les instal·lacions necessàries per al funcionament de l’edifici, ocultant també els sistemes d’emmagatzemament de les butaques

Un dels nous volums conté la caixa escènica y la façana a la part posterior de la nau, inicialment tapiada. L’altre volum es el pavelló de serveis que conté el programa administratiu y que funciona com a ròtula entre la nau principal i la nau annexa. Tots dos cossos es materialitzen amb vidre i acer corten per tal de contraposar una imatge més lleugera amb la rotunditat de l’edifici noucentista.


Arquitectes: Espinet/Ubach Arquitectes

Arquitecte cap de projecte i director de l’obra: Miquel Espinet i Berta Grau

Equip redactor de projecte: Berta Grau, Marta Longo i Clara Esclarin

Arquitecte tècnic: Enric Iturbe

Fotògraf: Pedro Pegenaute

Modelatge 3D: Ikokora