MANERES DE FER | ELS SOCIS D’AXA CONSTRUEIXEN: JOAN NOGUÉ

MANERES DE FER | ELS SOCIS D’AXA CONSTRUEIXEN: JOAN NOGUÉ

RESTAURACIÓ I REHABILITACIÓ DEL PAVELLÓ DE L’ADMINISTRACIÓ DEL RECINTE HISTÒRIC DE L’HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU, BARCELONA

2010 – 2013

Criteris d’intervenció:

  1. Restablir la imatge urbana i monumental de l’edifici. Recuperació de l’estat original, buscant de nou la forta simetria de l’edifici i la plaça d’accés, reforçar la transparència del porxo i recuperar la imatge de les façanes projectades per Domènech amb la restitució i restauració de la ornamentació perduda o deteriorada.
  2. Recuperar els espais interiors més singulars, sense necessitat de restituir totes les ferides, deixant visible el pas del temps, considerant que cada sala posseeix una identitat pròpia i per tant cal tractar-la de manera individualitzada.
  3. Reorganitzar les circulacions i peces de serveis. Clarificació i racionalització dels recorreguts proposant la substitució dels espais originals d’escales secundàries i serveis com a nous nuclis de comunicació vertical de persones i instal·lacions. Recuperació de les lògies i sales en façana sud com a recorreguts horitzontals connectats als nuclis de noves escales i ampliació d’espais de servei en sales annexes enterrades.
  4. Neutralitat dels nous materials. La posada en vàlua dels espais interiors i els elements ornamentals, ens porta a utilitzar materials neutres, naturals, poc manipulats i que expressin la seva pròpia naturalesa, textura i color per fer destacar els material originals i elements ornamentals respecte les noves intervencions, com acompanyament, sense vocació de competir. Buscar la contenció, el rigor i l’essència en les noves intervencions.
  5. Incorporació de criteris de sostenibilitat i integració de les instal·lacions. S’ha treballat amb el binomi eficiència i confort dels usuaris, mantenint sempre el màxim respecte al valor patrimonial de l’edifici tot i les dificultats que suposa el traç de les instal·lacions per adequar-les al nou ús per la riquesa decorativa del conjunt.

Autor: ONL, arquitectura- NOGUE ONZAIN LOPEZ ARQUITECTES

Coordinador projecte: Joan Nogué,  arquitecte

Caps d’equip: Txema Onzain, arquitecte, Félix López, arquitecte

 Equip d’arquitectura: Marta Cristiano, Marc Torrellas, Marina Berbel, Oscar Vendrell, Esther Ferrer, Sergi González, Topo Abe , Max Scognamillo, Gianluca Giaccone, arquitectes

Àrea mediambiental: Cristina Ribera, arquitecta

Àrea instal·lacions: Santi Velasco, arquitecte

Patrimoni: Clàudia Sanmartí, arquitecta, Gemma Serch, Oriol Gili (GOARQUITECTES), arquitectes       

Restauració: Mª José Gracia i Lourdes Lopez TDART SCP

Historiadora: Montserrat Villaverde (AQABABCN), amb lacol·laboració de Jordi Morros, Carles Esquerra, Mariona Genís, Jordi Planelles, Daniel Rebugent, Raquel Calvo, arquitectes, i Jordi Ortega, historiador     

Fotografia: Marcela Grassi