MANERES DE FER | ELS SOCIS D’AXA CONSTRUEIXEN: MARC CHALAMANCH

MANERES DE FER | ELS SOCIS D’AXA CONSTRUEIXEN: MARC CHALAMANCH

DIPÒSIT DEL REI MARTI

2015

En l’antiga propietat on Antoni Gaudí va construir la Torre Bellesguard s’ha descobert a posteriori un gran dipòsit d’aigua, enterrat sota una arboreda que data del final del segle XIX. El projecte consisteix en conservar-lo per crear un espai obert al públic mantenint la màgia d’aquest dipòsit subterrani i el seu ritme de voltes catalanes i arcs de 3.5m.
L’accés pel carrer Bellesguard s’obre sobre un espai públic anivellat que es retrau fins l’entrada del dipòsit. Aquesta nova plaça retorna al barri una nova identitat pública. Es creen connexions i relacions visuals amb la Torre Bellesguard a través de la materialitat dels grans murs de formigó i fusta que s’integren de forma organolèptica amb la arboreda que es troba sobre d’ells. Aquesta nova plaça, espai privat participatiu (epp), que té per funció servir de hall a la entrada del dipòsit funciona com un activador urbà amb la incorporació en el programa d’un bar que fa de ròtula entre l’entrada principal i el jardí públic.
A l’interior del dipòsit el terra i els murs revestits de fusta, les voltes i els arcs restaurats emfatitzen un espai de morfologia única y acústica atípica. Permeten a la ciutat l’oportunitat de gaudir una experiència cultural diferent.


Autors: Archikubik – Marc Chalamanch, Miquel Lacasta, Carmen Santana