Obert el termini de presentació de propostes del concurs del comissariat del Congrés de la UIA BCN 2026

Obert el termini de presentació de propostes del concurs del comissariat del Congrés de la UIA BCN 2026

L’equip de comissaris serà escollit per les administracions impulsores junt amb un comitè d’experts de reconegut prestigi entre els quals els socis d’AxA Josep Ferrando i Carme Pigem

El passat 28 de juny es va obrir el termini de presentació de propostes per al concurs del comissariat del Congrés Mundial de l’Arquitectura de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA) Barcelona 2026.

En un context de crisi climàtica, energètica i postpandèmia, el concurs per al comissariat que donarà forma conceptual al Congrés es planteja com una oportunitat per repensar i actualitzar formats i temàtiques de com han de ser els congressos d’arquitectura. És per això que, de manera inèdita a la UIA, s’ha sotmès el comissariat de l’esdeveniment a un procés de selecció internacional, amb un concurs a dues voltes.

CONSULTEU LES BASES

Un Congrés amb impacte en la societat
Les propostes es poden presentar fins al 7 de setembre i han de determinar el tema i lema del Congrés, els objectius i metes i el desenvolupament temàtic i de continguts.

Durant la primera volta del concurs s’analitzaran totes les propostes rebudes, de forma anònima, i s’escolliran cinc finalistes, que abans del 15 de novembre hauran de dispositar la proposta per a la segona volta , quan a més a més del document, s’analitzarà les persones que formen part de l’equip, així com els seus perfils professionals i trajectòria. L’equip comissari guanyador s’anunciarà durant el mes de desembre de 2023.

Com que un dels objectius del Congrés és mostrar l’arquitectura com una eina transversal de millora de la vida en societat, s’obre la porta a crear equips pluridisciplinaris, sempre liderats per un professional de l’arquitectura, però que incorporin perfils d’altres àmbits.

D’aquesta manera, es busca propiciar un congrés que no només generi la màxima rellevància i interès per a la comunitat global d’arquitectes, sinó que de les seves conclusions se’n desprenguin coneixements i pràctiques d’impacte real en el dia a dia de les persones i el futur del planeta.

El concurs compta amb uns honoraris de 150.000 euros per a l’equip guanyador. També es preveu una compensació econòmica de 6.000 euros pels equips que participin a la segona fase i no resultin guanyadors.

Un jurat de reconegut prestigi
L’equip de comissaris serà escollit per les administracions impulsores junt amb un comitè d’experts de reconegut prestigi format pels arquitectes: Ángela García de Paredes, Bet Capdferro, Carme Pigem, José María Sánchez, Josep Bohigas, Josep Ferrando, Josep Lluís Mateo, María Hurtado de Mendoza, Philip Ursprung i Zaida Muxí.