OPINIONS

OPINIONS

AMPLIACIÓ DEL CAP DEL GÒTIC | JAUME BENAVENT BOSCH

A la plaça de Joaquim Xirau de Barcelona en poc temps ha aparegut una edificació allà on hi havia un parc infantil.

Sembla ser que aquesta andròmina es una ampliació “urgent i provisional” del CAP del Gòtic i em pregunto, espantat pel seu aspecte: Es una “morgue”? Ens podrien explicar els responsables de l’administració pública corresponents, siguin de l’Ajuntament de Barcelona o de la Generalitat de Catalunya què coi es això?
Encara que fos una “morgue”, cosa que descarto òbviament, em pregunto si les administracions públiques no consideren que hi ha prous arquitectes en aquesta ciutat capaços de fer una edificació digna i agradable pels ciutadans que la patim quan la veiem, pels usuaris que han d’entrar per una porta petita i infecta i pels sanitaris que l’han d’utilitzar tancats dins d’una caixa de sabates gegant amb “finestretes” un grapat d’hores al dia.
I no parlem de la seva relació i “diàleg arquitectònic” amb el DIR Colon…

Millor veure-ho en persona.

Es que ara també “projecta” el PROCICAT amb el consentiment de l’ajuntament?
Sembla evident que les administracions públiques actuals no respecten ni tenen en compte la cultura. Ho estem patint hores d’ara en totes les seves vessants i àmbits, malauradament.

Senyors governants i funcionaris de l’administració pública: L’Arquitectura i l’Urbanisme son Cultura i en aquesta andròmina no podem entreveure ni el més mínim rastre d’ella. La provisionalitat i l’emergència sanitària no poden ser sinònims d’estupidesa, de incultura i de deixadesa en totes les intervencions arquitectòniques públiques que siguin necessàries de dur a terme, siguin urgents. provisionals o permanents.

Em pregunto si la nostra ciutat es en mans d’ignorants hores d’ara. Barcelona s’està guanyant a pols, ella soleta, de mà dels seus governants, la pèrdua de lideratge que ha tingut en el món del disseny, de l’arquitectura i de l’urbanisme. Paradògicament l’escola Elisava de Disseny es just davant i la fundació Enric Miralles a 30m de distància.

Aquesta plaça serà una carta vergonyant de presentació per els visitants d’aquestes dues institucions del disseny i de l’arquitectura a nivell mundial. Un exemple a exportar no?

Està per veure la durada d’aquesta provisionalitat. Estic segur de que haurem oblidat la pandèmia i aquesta andròmina continuarà al mateix lloc present any rere any. Recordem que al parc Joan Miró, per exemple, tenim un parc de bombers “provisional” que porta allà instal·lat 10 anys fent companyia a l’escultura de Joan Miró “Dona i ocell”, i no es precisament una actuació modèlica que diguem.

Espero que la urgència no actuï de la mateixa manera respecte de la qualitat de les vacunes que ens han de subministrar d’aquí poc temps. Ja tremolo.

Barcelona, 26 de novembre de 2020
JBB, arquitecte

Jaume Benavent és arquitecte per l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona. Ha treballat en col·laboració en la remodelació de la plaça Tetuán a Barcelona, la restauració del monument al Patrimoni de Barcelona, en obres per al servei de restauració de monuments de la Diputació de Barcelona, a l’Institut Municipal de Promoció Urbanística i Jocs Olímpics, i en altres projectes d’edificació, espai públic i disseny industrial. Des del 2002 que és professor de Projectes de 3r curs a l’Escola de Disseny Elisava.