PRIMER PREMI DEL CONCURS DE LA URBANITZACIÓ DE LA PLAÇA DE LA CATEDRAL DE TORTOSA

PRIMER PREMI DEL CONCURS DE LA URBANITZACIÓ DE LA PLAÇA DE LA CATEDRAL DE TORTOSA

L’estudi de Josep Camps i Olga Felip, socis d’AxA, ha sigut el guanyador del concurs per la urbanització i museïtzació de les restes arqueològiques de la plaça de la Catedral de Tortosa.

El projecte ha sigut l’escollit d’entre les tres propostes finalistes en les quals també participaven els estudis de Batlle i Roig i, Arriola & Fiol arquitectes.
La nova plaça de la Catedral esdevé un punt de transició que articula la circulació del front fluvial amb la visió d’arribada al conjunt monumental de la Ciutat, establint-ne una relació de frontalitat. Per aquest motiu, es proposa una plaça-sòcol sobre la que es situa la Catedral, mirant al riu mentres que cobreix les restes arqueològiques i es genera un espai arqueològic visitable.
La intervenció reconeix i incorpora les traces de les restes històriques de la ciutat, donant uniformitat al perímetre de la Catedral en continuïtat amb la plaça de l’Absis i el Conjunt Catedralici i el Palau Episcopal. La geometria de la plaça genera la continuïtat urbana que permet lligar les capes i les traces històriques, alhora que projecta una nova lectura sobre les necessitats de la ciutat i el Riu.