Programa d’activitats Any Domènech i Montaner 2023

Programa d’activitats Any Domènech i Montaner 2023

Segon trimestre | Amb la col·laboració de la Fundació Lluís Domènech i Montaner

20 d’abril

Centcelles, de Domènech i Montaner a l’actualitat

Sessió temàtica al voltant del discurs d’ingrés a l’ Acadèmia de Bones Lletres de Domènech i Montaner el 1921 sobre el monument de Centcelles, que va significar un cabdal punt per al seu estudi. Isabel Rodà, catedràtica honorària d’Arqueologia a la UAB i membre de l’Acadèmia parlarà sobre aquest discurs de Domènech i Montaner a l’Acadèmia.  Lluís Domènech i Girbau, arquitecte i president de la Fundació revisarà els documents de l’arxiu familiar sobre Centcelles.  Jaume Massó, director del Museu de Reus farà un recorregut per l’historiografia de Centcelles. Josep M. Macias, Investigador de l’ICAC, parlarà sobre Centcelles avui.

Real Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, 18:30 h

9 de maig

Notre musique JEAN-LUC GODARD, 2004

Cicle ‘Per amor a les Arts 2022-2023’

Filmoteca de Catalunya i Palau de la Música Catalana

Polifonia audiovisual dedicada als pobles afectats pels conflictes bèl·lics i la segregació, estructurada en tres actes com la Divina comèdia de Dante (“Infern”, “Purgatori”, “Paradís”) i amb peces de Sibelius, Monk, Komitas, Txaikovski, Pärt, Brahem. Quin aspecte de la nostra música és el que destrueixen les guerres?

Presentació a càrrec de Lluís Domènech i Girbau

Filmoteca de Catalunya
17:00 h

14 de maig

musicAeterna & Currentzis

Dins dels actes commemoratius de l’Any Domènech, el Palau de la Música ha incorporat una actuació d’un dels directors més carismàtics, iconoclastes i idolatrats del moment. Teodor Currentzis, l’enfant terrible de la direcció orquestral, torna al Palau al capdavant de la seva formació musicaAeterna

Una oportunitat per escoltar en directe la particular Patètica de Txaikovksi dirigida per Teodor Currentzis. L’àlbum, editat el 2011 per Legacy, és considerat un dels millors de la història.  El programa inclou la trista i desesperada obra Metamorfosis de Richard Strauss. Una obra commemorativa composta cap al final de la Segona Guerra Mundial arran de la destrucció del Teatre Nacional de Munic i que, en última instància, va dedicar a tots els teatres d’òpera bombardejats i a la cultura devastada.  Una oportunitat per escoltar en directe la particular Patètica de Txaikovksi dirigida per Teodor Currentzis. L’àlbum, editat el 2011 per Legacy, és considerat un dels millors de la història.  El programa inclou la trista i desesperada obra Metamorfosis de Richard Strauss. Una obra commemorativa composta cap al final de la Segona Guerra Mundial arran de la destrucció del Teatre Nacional de Munic i que, en última instància, va dedicar a tots els teatres d’òpera bombardejats i a la cultura devastada.  

Palau de la Música
19:00 h

16 de maig

Presentació de la Fira Modernista de Barcelona 2023

Els dies 19, 20 i 21 de maig es celebrarà una nova edició de la Fira, que es farà excepcionalment al carrer Bruc, entre l’avinguda Diagonal i el carrer Consell de Cent.

La Fira estarà dedicada a l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner en commemoració del centenari de la seva mort. Així, el 16 de maig, a la Casa Elizalde, es farà la presentació de la Fira i tot seguit els arquitectes Lluís Domènech i Girbau, president de la Fundació, i Clàudia Sanmartí, co-comissària de l’Any Domènech, faran un passeig virtual per la Barcelona de Domènech i Montaner, recorrent totes les seves obres i analitzant les diferents propostes arquitectòniques que va fer Domènech, adaptant-se al tipus d’encàrrec, de client, de solar i a la seva pròpia evolució professional. Alguns dels seus edificis ja han desaparegut i d’altres no es van arribar a construir, però es poden recuperar a través de plànols i fotografies.

Casa Elizalde, 19:00 h

17 de maig

Homenatge Lluís Domènech i Montaner

Acte de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts Sant Jordi dedicat a l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner en commemoració del centenari de la seva mort.

Il·lma. Sra. Dra. Raquel Lacuesta i Contreras, Les reformes de Domènech i Montaner de les sales nobles de la Llotja de Barcelona

Excma. Sra. Dra. Pilar Vélez i Vicente, Lluís Domènech i Montaner, acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi i de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona

Recepció Il·lm. Sr. Dr. Lluís Domènech i Girbau com a acadèmic d’honor

Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts Sant Jordi, Casa Llotja Barcelona
19:00 h

20 de maig

L’estructura arquitectònica de Johann Sebastian Bach

Diàleg entre Lluís Domènech i Girbau i l’organista Juan de la Rubia sobre els paral·lelismes que es poden establir entre música i arquitectura. Ambdues són arts abstractes, reflexives, amb sistemes de comunicació que bé poden ser un projecte o una partitura. La idea de composició i arquitectura evoca dues figures decisives de la història del Palau: el pare de l’edifici modernista i un dels compositors la música del qual va inspirar la creació de l’Orfeó Català.

Palau de la Música, Sala de Concerts, 12:00 h

23 de maig

Les presidències de l’Ateneu de Domènech i Montaner

Diàleg entre Lluís Domènech Girbau, arquitecte i president de la Fundació Lluís Domènech i Montaner, i Mireia Freixa, catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona i vicepresidenta de la Fundació Lluís Domènech i Montaner, per debatre sobre les complexes presidències de Domènech a l’Ateneu Barcelonès.

Lluís Domènech i Montaner va ser soci de l’entitat des de molt jove, i aviat destacà en les activitats de la Secció de Belles Arts.  El 1898 va ser elegit president per una forta majoria de vots. El seu discurs inaugural va ser El catalanisme i les condicions del poble Català i va tornar a ser reelegit com a president l’any següent, el 1899. Després d’uns anys dedicats intensament a la política, va tornar a ocupar la presidència el 1904 i 1905. El discurs presidencial de 1905, que no fou publicat, parlà dels seus estudis sobre el romànic català. Va ser reelegir el 1911, el 1912 i el 1913. Mai ningú havia estat set vegades president de l’entitat. Durant les presidències, la seva activitat va ser permanent amb múltiples conferències i aportacions a la dinàmica cultural i social de l’entitat, així com l’adquisició i reforma del Palau de Savassona com a seu social.

Ateneu Barcelonès, 18:30 h

25 de maig

Festival Primavera LIFE. Concert homenatge a Lluís Domènech i Montaner  

En el sí del Festival Primavera LIFE, organitzat per la Fundació Victoria de los Ángeles a l’antic Hospital de Domènech i Montaner, s’inclourà un recital on la música popular catalana i l’anomenada culta es donaran de la mà, tal i com ho fan al prosceni del Palau de la Música Catalana, on Beethoven dialoga amb Clavé, i les valquíries amb els cantaires de l’Orfeó.

Aquest diàleg entre el cosmopolitisme i la identitat, tan present a l’obra de Domènech i Montaner, es plasmarà en un recorregut per la música que escoltava l’arquitecte: des de les influències germàniques, passant per la sofisticació francesa que li mostrà el pianista Vidiella, i acabant per la cançó catalana.

El concert començarà amb Beethoven que és el compositor que presideix l’escenari del Palau de la Música Catalana, seguint amb les Mädchenblumen de Strauss, que va ser contemporani de Domènech i va causar una gran sensació quan vingué a dirigir a Barcelona el 1908 al Palau. Aquest cicle, a més, vol dir noies flor, de referència wagneriana (Parsifal) i a tot l’imaginari Domènech de nimfes i flors tan present tant al Palau com a l’Hospital de Sant Pau. La música francesa està representada per Ravel i Debussy. Una música, la francesa, que sabem que li havia introduït el pianista Vidiella. I finalment la cançó catalana, pel catalanisme de Domènech tan present en la seva vida i arquitectura, amb Les cançons de carrer de Morera i les tradicionals catalanes.
Montserrat Seró, soprano
Àngel Òdena, baríton

Recinte Modernista Hospital de Sant Pau
20:00 h

maig

Exposició: Els mosaics historiats del Pavelló de l’Administració

Aquesta exposició donarà als visitants la possibilitat d’apreciar els mosaics que decoren les façanes del Pavelló de l’Administració, alguns dels quals queden fora de l’abast o passen desapercebuts. S’hi reproduiran íntegrament tots els panells mosaics de les façanes de l’Administració, que inclouran detalls i explicacions que incidiran en diversos aspectes: primer, la contextualització històrica de les escenes i els personatges representats; en segon lloc, el context creatiu en el qual Domènech escull aquests motius i no d’altres, i els artistes que l’executen; en tercer lloc, el mosaic com a tècnica decorativa, acompanyant amb imatges de detalls a mida natural.

Recinte Modernista Hospital de Sant Pau

8 de juny

L’estructura arquitectònica de Ludwig van Beethoven

Dins dels actes commemoratius de l’Any Domènech, el Palau de la Música ha incorporat una sessió amb amb Jonathan Brown i el pianista Victor Braojos. Es parla molt en la música de Beethoven de la forma i la estructura, però com pot entendre l’oient una arquitectura musical? I com funciona en un art temporal en el què no es pot percebre l’obra sencera, com per exemple, amb la façana d’un edifici? Explorarem en detall i amb exemples musicals aquestes preguntes fonamentals de la nostra percepció de la música amb Jonathan Brown i el pianista Victor Braojos, que interpretarà la Sonata per a piano Opus 111 de Beethoven.
Palau de la Música, Sala d’Assaig de l’Orfeó Català
19:00 h

10-11 de juny

PELEGRINATGE PIRINEUS Valls d’Àneu

Entre 1901 i 1906, Lluís Domènech i Montaner va viatjar, sol o acompanyat amb els alumnes de l’Escola d’Arquitectura, a les muntanyes pirinenques amb l’objectiu d’estudiar els vestigis conservats de l’arquitectura del romànic. Va anar recollint una abundant informació en forma de plànols, escrits i fotografies, documentació patrimonial que actualment es troba dipositada a l’arxiu històric del Col·legi d’Arquitectes.

Amb motiu de l’Any Domènech s’han organitzat quatre visites simbòliques per tal de conèixer i reviure l’esperit d’aquells llocs, amb diverses interpretacions on la música, la poesia, la història i les arts es combinen en diàleg amb el temps.  

Primer pelegrinatge a les Valls d’Àneu

10 de juny

18:00 h Sant Pere de Burgal 20:00 Escaló

11 de juny

10:30 Santa Maria d’Àneu i Sant Pastor de Son

17 de juny

PELEGRINATGE PIRINEUS

Cloenda de la celebració del Mil·lenari de Sant Pere de Rodes amb un concert de l’Orfeó Català

Entre 1901 i 1906, Lluís Domènech i Montaner va viatjar, sol o acompanyat amb els alumnes de l’Escola d’Arquitectura, a les muntanyes pirinenques amb l’objectiu d’estudiar els vestigis conservats de l’arquitectura del romànic. Va anar recollint una abundant informació en forma de plànols, escrits i fotografies, documentació patrimonial que actualment es troba dipositada a l’arxiu històric del Col·legi d’Arquitectes.

Amb motiu de l’Any Domènech s’han organitzat quatre visites simbòliques per tal de conèixer i reviure l’esperit d’aquells llocs, amb diverses interpretacions on la música, la poesia, la història i les arts es combinen en diàleg amb el temps.  

Segon pelegrinatge a Sant Pere de Rodes, coincidint amb la celebració del seu mil·lenari.

El 5 d’octubre de l’any 1022 és la data de l’única consagració coneguda de l’església de Sant Pere de Rodes. Amb la consagració, el monestir aconseguí que totes les propietats quedessin confirmades i protegides, consolidant els seus dominis i marcant l’inici d’un llarg temps d’esplendor. Per commemorar aquesta efemèride, des de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, s’han realitzat diverses activitats al llarg els anys 2022 i 2023. El concert de l’Orfeó Català, que es durà a terme a la mateixa l’església del monument, culmina la Celebració del Mil·lenari i commemora les dues visites que Lluís Domènech i Montaner va realitzar-hi el 1893 i el 1905.

Sant Pere de Rodes
20:00 h

22 de juny

Inauguració exposició COAC

El llegat documental de Lluís Domènech i Montaner (1849-1923), conservat a l’Arxiu COAC des de l’any 2000, constituït per la seva biblioteca i arxiu, es representatiu d’una època caracteritzada per la amplia presencia cultural pública dels arquitectes, entre els quals Lluis Domènech destaca per la seva transversalitat disciplinar.

El desplegament d’aquesta transversalitat no es uniforme en el temps: Una primera etapa, de fronteres imprecises, es la denominada ECLECTICISME en la que Domènech supera l’herència historicista de l’arquitectura del S.XIX. En la segona etapa l’arquitecte entra de ple en la MADURESA  representada bàsicament pels dos edificis patrimoni de la Humanitat, el Palau i l’Hospital. En la tercera etapa s’explica la plena implicació de Domènech en la TRANSVERSALITAT de les diverses disciplines que va conrear, amb la presencia constant de l’ornamentació. Aquestes etapes son les tres parts en que s’estructura l’exposició.

Comissariada per Lluís Domènech Girbau

COAC Plaça Nova Barcelona
19:30 h

29 de juny-2 de juliol

IV Congrés Internacional coupDefouet

En aquesta quarta edició del Congrés coupDefouet, l’eix temàtic principal proposa abordar noves perspectives sobre el moviment Art Nouveau en relació amb les identitats nacionals (art, societat i pensament). La coincidència en el temps de la construcció de les identitats nacionals esdevé motiu d’anàlisi i reflexió des de diferents punts de vista. El segon eix temàtic es centra en els programes decoratius dels edificis, relacionant-los també amb les iniciatives de restauració que han fet necessari recuperar tècniques i oficis del segle XIX.

El tercer eix es dedica, en el centenari de la seva mort, a Lluís Domènech i Montaner i l’Art Nouveau arreu del món, amb l’estudi de les influències rebudes i del mestratge exercit per l’arquitecte arreu del món. Finalment, la secció de recerques i tesis doctorals en curs, que anima estudiants de doctorat i investigadors veterans a compartir anàlisis i opinions, completa els quatre eixos temàtics del programa.

Les sessions del Congrés començaran el 29 de juny i s’estendran fins al dissabte 2 de juliol. Tot i així, com ja és tradicional en un Congrés coupDefouet, durant el període entre el 25 de juny i el 9 de juliol es desenvoluparà un ampli ventall d’activitats culturals relacionades amb el Modernisme, totes gratuïtes per als inscrits al Congrés.

Barcelona, 29 de juny a 2 de juliol de 2023