RECONEIXEMENT A LA TRAJECTORIA | ORIOL BOHIGAS

RECONEIXEMENT A LA TRAJECTORIA | ORIOL BOHIGAS

ARQUITECTES PER L’ARQUITECTURA RET HOMENATGE A SOCIS DESTACATS

Arquitectes per l´Arquitectura vol homenatjar a tots aquells socis que d’una manera o altra han ajudat a l’impuls i l’expansió de la qualitat de l’Arquitectura. Tots ells han estat uns professionals que des de diferents posicions han ajudat al desenvolupament de la nostra Arquitectura i els seus valors passats, presents i futurs.

Oriol Bohigas és el primer d’aquests personatges a qui des d’AxA  volem retre aquest reconeixement. Personatge polièdric ha estat, sens dubte, capdavanter en la transmissió dels valors disciplinaris de la nostra Arquitectura des de diferents àmbits i posicions. Personatge irrepetible, carismàtic, generós, entranyable, mestre, amic…. és a qui honrem amb aquest primer homenatge.

Una pintura especialment dedicada, realitzada per l’arquitecte i soci Albert Colomer, és el testimoni d’aquest reconeixement, gairebé íntim, que fem al nostre entranyable soci Oriol Bohigas.

Ramon Sanabria, President d’AxA

Oriol Bohigas, 15 de desembre de 2020
Ateneu Barcelonès, 15 de desembre de 2020

L’associació Arquitectes per l’Arquitectura em va encarregar un record en forma de pintura com a homenatge a un arquitecte que ha esdevingut mestre de mestres i referent intel·lectual de la democratització del nostre país.

Oriol Bohigas no necessita presentació, tothom el coneix, és per això que plasmar la seva trajectòria en un quadre resulta un repte important.

Per mi, on més m’he fixat en la trajectòria de la seva carrera com a arquitecte, sempre ha sigut en les seves intervencions a la ciutat, i com ha generat nous llenguatges per establir noves relacions entre arquitectura i habitants. Sempre m’ha impressionat la seva façana de l’avinguda Meridiana, un excels exemple de com els habitants observen la ciutat i aquesta els mira.

La façana d’un edifici és, al llarg de la història i al meu entendre, la part més delicada, on l’arquitecte pateix més en el procés de creació, per tal de que el resultat final no sigui fruit de la gratuïtat si no de la reflexió. És per això que el quadre intenta reflectir, a manera de ferides sofertes, les perforacions que aquest edifici utilitza com a finestra. I quan el sol es pon, la rajola brilla i esclata el color groc.

El quadre està pintat sobre paper Terrafilt de 16.5 gr/m2, de Terranova Papers, utilitzat per fer infusions de te. És precisament aquest procés on un material ple d’essències les allibera travessant el filtre, i deixant el millor d’ell dissolt a l’aigua, a punt pel gaudi. Igual que l’arquitectura, un procés creatiu interior que sols sublima, a través del plànol, amb la construcció d’un edifici que es manté en l’aire per transmetre’ns les seves virtuts. I a l’igual que els croquis resten en un calaix, el marro es queda a la bossa.

Aquest paper tant delicat sofreix el procés pictòric i l’expressa en forma d’arruga, igual que l’arruga és present a les nostres vides com a senyal d’experiència i coneixement.

El quadre té una proporció exageradament vertical, recordant un pilar, Oriol Bohigas és un pilar de l’arquitectura del nostre país, i com ell d’altres arquitectes de la seva generació han esdevinguts pilars de la nostra arquitectura, és per això que aquest homenatge no s’ha acabat, i d’altres arquitectes rebran el seu “pilar” per construir entre tots aquest temple que és l’arquitectura catalana.

Albert Colomer i Busquets, soci d’AxA

Reconeixements AxA