S’INAUGURA LA RENOVADA UNIÓ DE COOPERADORS DE GAVÀ, rehabilitat per l’AMB, patrocinador d’AxA

S’INAUGURA LA RENOVADA UNIÓ DE COOPERADORS DE GAVÀ, rehabilitat per l’AMB, patrocinador d’AxA

El projecte, de Meritxell Inaraja, s’inaugurarà el 12 de novembre

EL 12 DE NOVEMBRE S’INAUGURA LA RENOVADA UNIÓ DE COOPERADORS DE GAVÀ

  • Durant tot el cap de setmana se succeiran activitats obertes a la ciutadania per donar a conèixer un equipament que es convertirà en un referent de l’economia social i l’emprenedoria col·laborativa, la sostenibilitat i la innovació  
  • L’equipament públic ha estat rehabilitat per l’AMB amb ajut dels fons europeus FEDER

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, i el gerent de l’AMB, Ramon Torra, han anunciat avui que el 12 de novembre s’obrirà inicialment la Unió de Cooperadors. Un equipament renovat que a partir d’ara serà referència per a totes les activitats vinculades a l’economia social i solidària, el cooperativisme, l’economia circular i la innovació social.

Ho han fet en una visita a les instal·lacions d’aquest edifici d’alt valor històric i arquitectònic, projectat l’any 1936 i ara rehabilitat amb el finançament de l’AMB, que avui continua vinculat al seu passat cooperatiu.

L’alcaldessa ha destacat la importància d’aquest espai “que suposa un pas endavant en la dotació d’equipaments de Gavà, un punt de trobada per a l’impuls de les economies orientades a la millora de la qualitat de vida de les persones i del medi ambient”. Badia ha afegit que la Unió de Cooperadors “posa clarament en relleu el model i la visió de futur de Gavà: projectes innovadors que aposten per la sostenibilitat i la circularitat, també en l’àmbit econòmic; projectes tangibles i que se situen al costat de la ciutadania, els emprenedors i les empreses. I en aquest terreny som i volem ser referents”.

Un espai per fer comunitat al voltant de la innovació social

La Unió de Cooperadors serà un espai de trobada entre ciutadania, emprenedors, empreses i entitats, amb un objectiu comú: impulsar les economies orientades a millorar la qualitat de vida de les persones i del medi ambient. Tothom que hi participi formarà part d’una comunitat col·laborativa, que podrà compartir coneixements i activitats amb la resta.

A la Unió de Cooperadors s’hi faran des de tallers d’innovació social, impressió 3D, robòtica o tall làser. També esdeveniments de divulgació i activitats per a centres educatius. Destaca especialment el servei d’assessorament i acompanyament, tant per a qui vulgui crear una cooperativa o altres formes d’economia social i solidària, com per a qui tingui projectes d’economia circular. S’oferiran línies especials de finançament per a aquest tipus de projectes i la possibilitat d’instal·lar-se a l’edifici.

La Unió de Cooperadors és un dels equipaments que formen part del projecte PECT Innodelta sobre innovació digital al territori del delta del Llobregat.

Una inauguració oberta a la ciutadania

Amb motiu de la inauguració, s’han programat diferents activitats que s’allargaran durant tot el cap de setmana del 12 i 13 de novembre. L’espai estarà obert a la ciutadania i es podrà participar lliurement en diverses propostes:

  • Visites lliures i guiades per conèixer tot el que ofereix la Unió de Cooperadors
  • Espai audiovisual per aprendre sobre el passat, el present i el futur de l’equipament
  • Espai digital per experimentar què es pot fer amb impressores 3D, tall làser i robòtica
  • Escape room per divertir-se amb valors
  • Exposició de la memòria històrica de la Unió de Cooperadors
  • Fotomaton per fer-se fotos commemoratives

Una rehabilitació fidel als orígens

La remodelació de l’edifici,  finançada amb fons FEDER en el marc del Programa del patrimoni cultural i industrial de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ha respost a la voluntat de recuperar la funció original de l’edifici, adaptant-lo a les necessitats i al context actual.

El projecte de reforma, projectat per l’arquitecta Meritxell Inaraja, ha retornat l’edifici a l’estat original, alhora dotant-lo de les prestacions pròpies d’un edifici d’ús públic contemporani. Amb aquest objectiu s’han eliminat els elements superflus que s’havien afegit a l’obra originària, i s’han prioritzat la recuperació de la façana principal i els colors primitius i el manteniment dels elements estructurals que es conservaven i d’alguns acabats, com l’escala, les baranes i la fusteria.

El resultat és un equipament obert, diàfan i polivalent que, distribuït en tres plantes, afavorirà la col·laboració a través de la disposició dels espais. A més, per adaptar-se a la normativa vigent d’accessibilitat, s’ha instal·lat un ascensor en un punt estratègic i amb un impacte mínim.