Un minipulmó en perill | Lluis Benavides

Un minipulmó en perill | Lluis Benavides

Els veïns del Guinardó exigeixen que s’anul·li l’edificabilitat concedida a una part dels jardins de Torre Garcini. Els responsables municipals demanen temps per buscar alternatives

Publicat el dimecres, 10 de septembre de 2014 en EL PERIÓDICO

 

Quan semblava que la Torre Garcini, una de les poques masies que queden dretes al barri del Guinardó, estava fora de perill, la plataforma veïnal que lluita per la seva recuperació ciutadana des de fa nou anys ha descobert que 2.305 metres quadrats de la finca encara són edificables.

Aquesta superfície correspon al jardí davanter, un minipulmó verd, i els veïns han tornat a organitzar-se per presentar al·legacions a la modificació del Pla General Metropolità (MPGM) proposada per l’Ajuntament. Tenen fins al 12 de setembre vinent per poder entregar les seves al·legacions i blindar tot l’entorn de l’edifici. «Estem satisfets perquè a l’evitar l’enderrocament de la masia també hem aconseguit recuperar un espai emblemàtic, molt important per al barri, però encara queden uns quants serrells per resoldre», explica Jordi Carrió, membre de l’Associació de Veïns i Veïnes Joan Maragall del Guinardó (la Bisbal, 40), integrada a la plataforma Salvem Garcini.

Altres masies com Mas Guinardó, subratlla Carrió, han canviat radicalment. «Torre Garcini és de les poques que conserven la seva estructura original i no es pot malmetre», afegeix el veí.

MISSATGE TRANQUIL·LITZADOR | L’equip de govern del Districte d’Horta-Guinardó resta importància a l’assumpte, per tractar-se d’un tema merament tècnic, i s’ha ofert per buscar amb les entitats veïnals alguna alternativa com la de col·locar aquests metres quadrats «en un altre àmbit de la ciutat», encara que aquesta opció «costaria un temps».

Darrere dels metres quadrats de la discòrdia hi ha una permuta, a proposta del consistori convergent, per salvar la Torre Garcini. El contracte estableix que la constructora Núñez i Navarro, propietària de Torre Garcini i Can Ripoll (Alfons XII, 49), renuncia a les dues masies per una parcel·la al costat del parc de l’Oreneta (Montevideo, 33-53), a Sarrià-Sant Gervasi.

Als terrenys situats als peus de Collserola, l’Ajuntament ha transferit l’edificabilitat que li correspon a Nuñez i Navarro per Torre Garcini, uns 2.145 metres quadrats. «La resta, 2.305, s’han quedat en la peça original perquè no podem deixar aquests metres quadrats flotant en l’aire. Però els veïns poden estar tranquils. Saben que hem lluitat amb ells per recuperar aquest espai», explica Francina Vila, regidora del Districte d’Horta-Guinardó.

PER ESCRIT | La Plataforma Salvem Garcini, integrada per una àmplia representació d’entitats del districte, desconfia. El color polític podria canviar i tota la seva lluita no hauria servit per a res. «Proposarem un conveni, que quedi per escrit, perquè les paraules no ens tranquil·litzen», explica Neus Fornells, secretària i responsable de temes urbanístics de l’Associació de Veïns Joan Maragall del Guinardó. «Una altra opció seria acceptar la pèrdua d’edificabilitat de la finca, que oblidin aquests 2.305 metres quadrats», afegeix Fornells.

La plataforma posa en qüestió els 4.720 metres quadrats d’edificabilitat perquè considera que no estan justificats. «Per poder ficar aquests 2.305 metres quadrats als jardins seria necessari un edifici de més altura de la que li correspondria», afegeix Fornells, que considera que detalls com aquests «denoten precipitació» per part de l’Ajuntament.

 

Foto extreta de la web de l’article de EL PERIÓDICO | Ricard Cugat | Torre Garcini, a la confluència del passatge de Garcini amb el carrer de Xiprer, l’entorn íntegre de la qual vol protegir la Plataforma Salvem Garcini.