Una arquitecta de Barcelona guanya el 16è Premi Paco Merino

Una arquitecta de Barcelona guanya el 16è Premi Paco Merino

Sílvia Martínez Palou va ser una de les 13 finalistes amb l’obra ‘Smithson blau’

Publicat a El 9 Nou el 3 de novembre de 2021

Sílvia Martínez Palou, una arquitecta i doctora en Belles Arts de Barcelona, ha guanyat el 16è Premi de Pintura Paco Merino amb l’obra Smithson blau. Dimarts a la tarda es va donar a conèixer el veredicte i es va inaugurar una exposició a l’Espai Gralla amb aquesta obra i les altres 10 finalistes. Martínez Palou s’ha emportat 2.500 euros.

El jurat del premi, que organitza el Grup Pro Art Paco Merino des de fa 16 anys, estava format per Lluís Estopiñan, Glòria Fusté, Kiku Mena, Frederic Montornès i Cristina Requena. El secretari era Josep Maria Farnés. Un dels trets que van destacar de l’obra guanyadora va ser el joc de dualitats, entre representació i abstracció, “el que sembla una repetició del bloc no ho és”; entre opacitat i transparència, amb una trama de diferents graus d’opacitat un fons de diferents tons, o entre fotografia i pintura. “Si la imatge com a referent arquitectònic ja ens acaba d’inquietar, l’artista hi afegeix un petit collage fotogràfic amb dues figures negres”, va assenyalar el jurat.

Aquestes dues figures, segons va explicar l’artista, són els dos arquitectes, Alison i Peter Smithson, autors de l’edifici que ha inspirat el quadre, els Robin Hood Gardens de Londres, que daten de l’any 1972.

Martínez Palou va parlar de les diferents capes de l’obra. La primera reflecteix “la vida interior, la llum, i per això hi ha color, cortines estampades….”. La segona fa referència a les fusteries, que tanquen l’espai, i que representen el primer filtre, mentre que la tercera és l’estructura de l’edifici, “més potent, i que inclou tant els pilars com les baranes”. La darrera capa és la que genera el volum “i és transparent perquè no tapi les altres”. En aquesta edició es van presentar al concurs 95 obres procedents de tot Catalunya, però també d’Alacant, Albacete, Astúries, Bilbao, Biscaia, Castelló, Guadalajara, Lugo, Madrid, Múrcia, Salamanca, Sevilla, Sòria, València, Valladolid i el Brasil.

Els artistes finalistes van ser Luis Alberto Romero, de Sòria; Gorka Pinyol Tabernero, de Barcelona; Eva Romanos, de Barcelona; Valeria Luccioni, de Barcelona; Ignasi Morató Sánchez, de Barcelona; Àngels Estella Pont, de Teià; Daniel Berdala, de Barcelona; Josep Millas Chia, d’Igualada; Letícia Gaspar Garcia, de Bilbao, i Clara Vidal Madrid, d’Esplugues de Llobregat.