Barcelona es prepara per acollir tres esdeveniments internacionals en arquitectura

Barcelona es prepara per acollir tres esdeveniments internacionals en arquitectura

Capital Mundial de l’Arquitectura i el Congrés Mundial i l’Assemblea General de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA) del 2026, la XV Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme (BEAU), i la Nova Bauhaus Europea

La Comissió de Govern aprova les bases de la candidatura per acollir la Capital Mundial de l’Arquitectura i el Congrés Mundial i Assemblea General de la Unió Internacional d’Arquitectes el 2026 »

La ciutat impulsarà un projecte de lideratge públic per ser una de les seus de la Nova Bauhaus Europea, que promourà a tot el continent criteris de disseny i projectes per assolir els objectius comuns de sostenibilitat »

El 2021, el Pavelló Mies van der Rohe serà co-seu principal de la XV Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme, amb exposicions i activitats sobre com s’aborden des de l’arquitectura i l’urbanisme aspectes de sostenibilitat, gènere i economia, entre altres

Barcelona es prepara per acollir tres esdeveniments internacionals de referència en l’àmbit de l’arquitectura. Són la Capital Mundial de l’Arquitectura i el Congrés Mundial i l’Assemblea General de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA) del 2026; la XV Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme (BEAU), i la Nova Bauhaus Europea.

L’objectiu és aprofitar el potencial d’aquestes cites per posar de relleu el paper de l’arquitectura i l’urbanisme en la configuració del model de ciutat i en els projectes que s’estan desplegant avui dia a la ciutat per fer front als reptes urbans contemporanis. I també posar en valor les institucions, les i els professionals, les entitats i la ciutadania que fan de Barcelona una ciutat reconeguda i referent per la seva arquitectura i qualitat urbana.

La ciutat vol ser la Capital Mundial de l’Arquitectura per la UNESCO i acollir el Congrés Mundial i l’Assemblea General de la UIA l’any 2026. El gener de 2019 el plenari municipal va aprovar per unanimitat una Declaració Institucional per treballar conjuntament amb el Consejo Superior de Colegios de Arquitectos de España (CSCAE) i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya en la presentació de la candidatura, que es va formalitzar a finals del mateix any.

El gener de 2020, Barcelona va ser nomenada oficialment, per part de la UIA, ciutat candidata amb una única rival, la ciutat xinesa de Beijing. Ara, la Comissió de Govern ha aprovat les bases de la candidatura i el compromís de finançar el cànon d’organització -de 150.000 eurosen cas de ser escollida. La candidatura s’està treballant actualment i es presentarà el proper juliol a Rio de Janeiro, on es farà pública la ciutat guanyadora.

Els congressos de la UIA se celebren des de l’any 1948. Barcelona ja va acollir-lo l’any 1996 amb un èxit rotund i un gran seguiment, amb gairebé 12.000 participants atrets pel gran canvi que va fer la ciutat després dels JJOO’92. I va donar a la ciutat un gran ressò i prestigi com a capital mundial de l’arquitectura. La Capital Mundial d’Arquitectura, en canvi, és un títol de nova creació que ara ostenta Rio de Janeiro. La ciutat brasilera també acollirà el juliol vinent el congrés de la UIA, en el transcurs del qual se sabrà si la candidatura de Barcelona per al 2026 és escollida.

Avui dia, Barcelona és referent en àmbits com l’urbanisme de gènere, la pacificació i l’impuls de les superilles i els corredors verds, i vol ser capital mundial per mostrar el seu compromís amb aquesta arquitectura més social, sostenible i saludable i liderar els nous reptes que afronten les ciutats.

Així, es proposa per l’any 2026 que el congrés de la UIA –que agrupa 3,2 milions d’arquitectes a tot el món– tingui lloc a la ciutat i, alhora, es preveu organitzar esdeveniments al llarg de tot l’any on l’arquitectura serà la protagonista. Els actes tindrien com a escenari els edificis emblemàtics de la ciutat, els espais públics i les grans institucions per fer arribar la importància i valor de l’arquitectura i l’urbanisme no només als arquitectes sinó a tota la ciutadania.

La Nova Bauhaus Europea

Barcelona també vol ser part activa de la Nova Bauhaus Europea. Es tracta d’un projecte multidisciplinari impulsat per la Comissió Europea (CE) que crearà espais experimentals en què l’art, la cultura, la ciència i la tecnologia es puguin barrejar, imaginar, provar i demostrar noves solucions que ajudin a desenvolupar nous mercats capdavanters. Actuarà com a incubadora d’innovació i creativitat per impulsar el disseny d’espais per a la vida sostenibles, inclusius i de qualitat a tot Europa i enllà.

La Nova Bauhaus Europea es farà en tres fases: disseny, execució i difusió. D’aquí fins a l’estiu del 2021, la Comissió durà a terme un ampli procés de cocreació participativa per al seu disseny. L’execució començarà a la segona meitat del 2021 per difondre una xarxa de noves Bauhaus amb diferents característiques, tenint present sempre la transformació cap a la convivència sostenible. Inicialment, s’establirien cinc primeres noves Bauhaus el 2022 a diferents països de la Unió Europea.

La voluntat de Barcelona és contribuir activament a aquest procés de cocreació participativa i acollir una de les primeres seus a partir de 2022. Per això, es treballarà en un projecte de lideratge i impuls públic juntament amb les universitats, associacions, entitats i col·legis professionals i en confluència amb el sector privat de la construcció, disseny i innovació per tal que Barcelona aconsegueixi ser una de la seus.

De fet, l’última Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat va acordar una proposició d’ERC que ja s’expressava en aquest sentit, i demanava tenir en compte l’edifici de l’Editorial Gustavo Gili com a possible seu. En definitiva, la idea és projectar cap a la resta del continent els projectes que s’estan desenvolupant a la ciutat en àmbits com ara els reptes climàtics, l’accessibilitat, la cohesió social, la construcció digital, els recursos naturals sostenibles, etc.

XV Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme (BEAU)

D’altra banda, l’any vinent Barcelona acollirà la XV Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme (BEAU). El Pavelló Mies van der Rohe ha estat elegit, juntament amb el Museo de Arte Contemporáneo Patio Herreriano de Valladolid, co-seu principal per albergar l’esdeveniment. Concretament, el comissariat de la XV BEAU ha estat atorgat a Anna Bach, Eugeni Bach i Óscar Miguel Ares, guanyadors d’el concurs organitzat pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana en col·laboració amb el Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE) i el suport de la Fundació Arquia, amb la proposta: “Espanya buida, Espanya plena. Estratègies de conciliació”.

Tota l’estratègia expositiva de la Biennal girarà al voltant de set temàtiques que mostraran la dicotomia i la manera com s’aborden des de l’arquitectura i l’urbanisme certs conceptes en l'”Espanya Buida i l’Espanya Plena”. Tot, amb la voluntat de traçar similituds i diferències que permetin definir punts de trobada: territori, societat, sostenibilitat, gènere, demografia, col·lectivitat i economia. Gràcies a la proposta, el Pavelló Mies van der Rohe acollirà, en format presencial i en línia, part dels esdeveniments que constituiran aquesta Biennal.

A la XV BEAU també participaran altres institucions de Barcelona (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona-UPC, Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de La Salle – URL i Barcelona Building Construmat) i Valladolid, amb programes expositius i activitats pròpies a les quals se sumaran les de la Biennal, establint sinergies en continguts.


Fundació Mies van der Rohe – Press office

Foto: Pepo Segura