El passeig Marítim de la Barceloneta portarà el nom d’Oriol Bohigas (AxA)

El passeig Marítim de la Barceloneta portarà el nom d’Oriol Bohigas (AxA)

La Ponència del Nomenclàtor decideix que el passeig Marítim de la Barceloneta passi a anomenar-se passeig Marítim de la Barceloneta – Oriol Bohigas

Publicat al web de l’Ajuntament de Barcelona el 23 de març de 2023

D’aquesta manera es ret tribut a una figura molt rellevant per a la ciutat: Bohigas, que va morir el novembre passat, als 95 anys, va ser un element clau de la Barcelona preolímpica, regidor de Cultura al consistori fins al 1994 i urbanista destacat.

La nova denominació, per tant, dona resposta a la voluntat de recordar un dels artífexs principals de la idea de la Barcelona oberta al mar, que va permetre transformar la ciutat i que va ser essencial en la presentació de Barcelona al món durant els Jocs Olímpics del 1992.

Bohigas va néixer a Barcelona el 1925, es va graduar a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura el 1951 i va obtenir el títol de doctor arquitecte el 1963, entre molts altres mèrits acadèmics obtinguts aquí i a l’estranger. Pel que fa als reconeixements que va rebre durant la seva trajectòria, destaquen, per exemple, el premi Ciutat de Barcelona a la projecció internacional el 1999 o la Medalla d’Or al mèrit artístic de la ciutat de Barcelona el 2018. La Generalitat, per la seva banda, li va atorgar la Creu de Sant Jordi el 1991 i el Premi Nacional de Cultura a la trajectòria professional i artística el 2011. En l’àmbit estatal, el 2008 va rebre el Premi Nacional d’Arquitectura.

En altres àmbits va tenir també una carrera prolífica. Així, per exemple, va ser membre fundador del Grup Edicions 62, president de la Fundació Miró o president de l’Ateneu Barcelonès durant vuit anys, temps durant el qual es va dur a terme la restauració i millora de l’edifici i de la biblioteca.

Obres recents

Entre les obres més recents realitzades a Barcelona pel seu estudi, MBM Arquitectes, es troben l’estació de metro Liceu, l’edifici d’oficines de l’editorial RBA, la Vila Olímpica i el Port Olímpic de Barcelona —pels quals van rebre el premi FAD— o l’edifici del Disseny HUB de les Glòries.