Publicat el divendres 25 d’abril del 2014 al 20 Minutos
El projecte d’horts urbans es va posar en funcionament l’any 1997 i permet la recuperació d’espais verds conreables ubicats dins de l’entorn urbà de Barcelona. És, a més, un programa de suport a persones jubilades residents al barri i una activitat destacada de dinamització i de millora de la qualitat de vida de la gent gran.
La cessió d’ús i gestió temporal de 19 solars municipals a entitats, associacions i fundacions sense ànim de lucre prové del Pla Buits (Buits Urbans amb Implicació Territorial i Social). Un total de 30 organitzacions van presentar 42 projectes de gestió dels que la Comissió d’Avaluació del concurs del Pla Buits va proposar la cessió de 15 emplaçaments, deixant deserts 4 espais. El consistori assumeix una part de la despesa associada a les tasques d’adequació del terreny per al cultiu.
El passat 10 de març, l’Ajuntament de Barcelona va obrir el període d’inscripció per al sorteig de 40 parcel·les de l’Hort de Trinitat Vella, al districte de Sant Andreu. El termini per apuntar-se va finalitzar el passat 31 de març. El sorteig es va portar a terme el dia 10 d’abril i aquest divendres es publica la llista d’agraciats a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà del districte, al carrer Segre número 24.
L’ús de les parcel·les per part dels adjudicataris definitius és temporal i el perfil és el de ciutadans de 65 anys o més que estiguin capacitats per al treball agrícola. Un 70% dels beneficiaris són persones empadronades al barri de Trinitat Vella i el 30% restant, empadronats a la resta de barris del districte de Sant Andreu.
Dos espais a Sant Andreu
El districte de Sant Andreu compta amb dos solars inclosos dins del Pla Buits, emplaçats als carrers Camp de Ferro número 17 i al carrer Foradada número 74. Aquest últim va quedar desert, tot i que la Comissió d’Avaluació va instar al districte de Sant Andreu a estudiar la possible ubicació en aquest espai del pla presentat per la Parròquia de Sant Joan Bosco. El projecte d’hort-jardí a Camp de Ferro, número 17, va adreçat a les escoles de l’entorn de La Sagrera i Sant Andreu i als infants i adolescents dels CRAE (Centres Residencials d’Acció Educativa) del districte. Se’ls vol fer partíceps de la vida social del veïnat i educar-los en la relació intergeneracional i amb valors, com el respecte i la solidaritat.
Adjudicacions i signatures
La publicació de la llista d’agraciats es fa aquest divendres a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC)de Sant Andreu. El proper dimarts dia 29 d’abril a les 10.00 hores es farà l’acte oficial d’adjudicació de les parcel·les i signatures a la seu del Districte de Sant Andreu (Plaça Orfila número 1). La incorporació a les parcel·les dels guanyadors del sorteig es farà efectiva el proper 15 de setembre amb el lliurament de les claus i la incorporació dels nous usuaris a les parcel·les.
Localització dels horts
Hort Camí de Torre Melina (Sunyol i Garriga, 14); Hort de Collserola (Comte de Sert, 26-28); Hort Masia Can Cadena (Menorca, 25); Hort Masia Can Soler (Carretera de Sant Cugat, 114-132);Hort Sagrada Família (Padilla, 201); Hort Trinitat (Pg Santa Coloma, 60); Hort Can Pujades (Camí de la Múrgola, 13-19); Hort Casa de l’Aigua (Garbí, 2-4); Hort de l’Avi (Torrent del Remei, 2); Hort Masia Can Mestres (Camí de Can Clos, 1-9); Hort Pedralbes (Castellet, 2); Hort Sant Pau del Camp (St Pau 89-97); Hort Turull (Pg de Turull, 10).
Autosuficiència dels projectes
La Comissió d’Avaluació del Pla Buits l’han formada membres del govern, dels districtes i de tots els grups polítics municipals i representants del Consell d’Associacions de Barcelona, de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, de la Federació de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya, de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i del FAD. Un dels cinc criteris de valoració dels plans d’horts urbans és l’autosuficiència dels projectes presentats.