Els nous promotors, tertúlia-debat a l’Ateneu

El passat 31 d’octubre, a la tertúlia “Els nous promotors” celebrada a l’Ateneu, Antoni Bou ens va explicar la seva experiència al front de l’autopromoció d’habitatges.  En concret, ens va mostrar el cas d’un edifici de vuit habitatges al carrer Comte de Tarragona. Aquí tenim la memòria i algunes imatges.

El projecte neix desde la participació i autopromoció dels habitatges.

Els promotors dels habitatges en règim de Comunitat de Béns esdevindran els seus propietaris, per tant, no hi ha benefici d’intermediació de la promoció; el benefici és el propi habitatge. La producció de l’habitatge, doncs, neix de la demanda no satisfeta d’un sector que, en la darrera dècada, en molts casos ha estat més especulatiu per l’obtenció de plusvàlues, que no pas productiu. Construir “cases per viure” i no per bescanviar, amb valor d’ús com a prioritat, és l’essència de l’autopromoció.

A més a més que dia d’avui és de les poques possibilitats de producció d’habitatge,  permet treballar des de la qualitat de l’arquitectura, des del confort dels habitatges; en resum, ens permet treballar amb els criteris habituals dels arquitectes, que massa habitualment els promotors havien menystingut. Es tracta de petits projectes molt dispersos a pobles i ciutats, als centres urbans, o teixits urbans a regenerar.

Una arquitecta amiga em va preguntar: com començes un projecte així? Primer preguntat: on voldries anar a viure? Si la resposta és: aquí!…llavors,…,tens projecte!.. És una bona manera de començar un projecte que també permet reconvertir una petita part del sector de la producció d’habitatge del país!

Antoni Bou i Asun Vidal,arquitectes.