“Politics and Architecture”, Dietrich Neumann

“Politics and Architecture”, Dietrich Neumann

De l’11 al 26 de novembre al Pavelló Mies van der Rohe | 11 de novembre, 12:00 h: Inauguració amb l’artista

La intervenció al Pavelló Mies van der Rohe de Dietrich Neumann, professor, arquitecte i historiador, ens planteja una reflexió sobre el complex context polític de la gènesi i l’execució del Pavelló que Ludwig Mies van Rohe i Lilly Reich van dissenyar el 1929, i qüestiona si el Pavelló va ser la simple representació de la jove democràcia de la República de Weimar i el seu aval a l’arquitectura moderna que sovint s’assumeix. Tres intervencions subtils il·lustren l’evidència històrica recentment descoberta del contrari. Les fotografies de la inauguració van donar pistes importants.

Moltes proves apunten a unes enormes tensions polítiques entre el comissari alemany conservador, Georg von Schnitzler, i el govern progressista de Berlín, que havia desaconsellat explícitament un pavelló i no va proporcionar fons per a ell. Von Schnitzler va encarregar el pavelló de totes maneres, però va acabar havent de pagar-ne gran part amb els seus propis fons. De manera provocativa, va desafiar les directrius governamentals i va hissar davant del Pavelló tant la bandera actual de la República de Weimar (negre, vermella i daurada) com la que ell preferia, la bandera proscrita de l’anterior Kaiserreich (negra, blanca i vermella). També va retardar molts mesos l’aplicació de la denominació oficial “Alemania” al pavelló,  Al seu torn, el govern de Berlín va boicotejar la cerimònia d’inauguració, a la qual van assistir la família reial espanyola i el dictador Primo de Rivera, però cap polític alemany d’alt rang.

Les intervencions -una nova bandera, les inscripcions, la taula del llibre de visites desproveït de dignataris alemanys- ens conviden ara a trobar al Pavelló alguns elements que hi havia abans, d’altres que hi al·ludeixen i a reflexionar sobre el pes dels símbols i la precarietat de les seves interpretacions històriques.

Acompanya’ns el dissabte 11 de novembre a la inauguració de la intervenció amb Dietrich Neumann que exposarà els resultats de la seva investigació i debatrà sobre la polèmica i els estrets vincles entre arquitectura i política.


Reserva aquí la teva invitació a la inauguració
Compra aquí el teu exemplar de la publicació