COMENÇA A CAMINAR LA XARXA METROPOLITANA DE PATRIMONI

COMENÇA A CAMINAR LA XARXA METROPOLITANA DE PATRIMONI

Edificis i parcs rehabilitats per protegir el llegat històric i el medi ambient

L’AMB presenta públicament la xarxa metropolitana de patrimoni: un conjunt d’11 actuacions de rehabilitació en edificis i parcs públics que pretenen recuperar i rehabilitar el patrimoni cultural i industrial de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Actualment es troben ja enllestides les obres de la Unió de Cooperadors (Gavà), de Can Bagaria i del parc de Can Mercader (aquestes dues a Cornellà de Llobregat), mentre que es troben en procés d’execució les vuit restants. La previsió és que finalitzin totes abans d’acabar l’any.

Aquestes intervencions han permès recuperar i rehabilitar el patrimoni cultural i industrial de l’àmbit metropolità. S’ha creat una xarxa que dona valor a importants béns patrimonials industrials i culturals de la metròpolis de Barcelona i que alhora els vincula entre si per promoure’n la dinamització com a actiu dins l’oferta turística.


Els equipaments i parcs metropolitans rehabilitats compleixen una funció pública  destinada a l’oci, el lleure, la sensibilització ambiental i la dinamització del teixit social i associatiu. A més, es tracta d’espais amb una alta qualitat patrimonial i arquitectònica.


Amb la subvenció europea del FEDER, l’AMB pot incidir en la conservació i protecció del patrimoni cultural i industrial, de manera que serveixi per revitalitzar-lo, aturar la degradació, dinamitzar l’economia local i atraure nous visitants. Es pretén complir una doble missió: d’una banda, la recuperació del patrimoni amb l’aplicació de principis d’intervenció respectuosos amb la integritat i els valors dels edificis i parcs, i d’una altra, la reutilització d’aquests mateixos elements patrimonials per a usos públics i com a objecte de visita turística.

Objectius de la xarxa metropolitana de patrimoni:

·         Donar valor al patrimoni cultural metropolità i al seu llegat històric

·         Apostar per la sostenibilitat i la regeneració urbana rehabilitant edificis existents per allotjar els nous usos i programes de la societat del segle XXI

·         Augmentar el nivell de coneixement del nostre patrimoni i la seva història

·         Ampliar el tipus de visitants als parcs metropolitans i als equipaments

·         Incrementar el nombre de visites

·         Dinamitzar aquests espais amb una oferta d’activitats en diferents formats

Paral·lelament a la restauració patrimonial de tots aquests equipaments i parcs metropolitans, l’AMB ha portat a terme un conjunt d’actuacions que pretenen revitalitzar, difondre i donar a conèixer aquests espais:

·         Disseny de formats multicanal i accessibles 24 hores: creació del pòdcast “Històries de la Metròpolis”, on s’explica el llegat dels espais a través d’històries vivencials. Els usuaris i visitants els podran escoltar a través d’un codi QR que trobaran als panells informatius a cadascun dels espais

·         Senyals compartits i imatge de marca homogeneïtzada

·         Nova pàgina web: patrimoni.amb.cat. Inclourà un mapa interactiu, les 11 actuacions amb la història, les imatges, els plànols i els pòdcasts, així com una agenda de les activitats que es facin en aquests espais

·         Activitats diverses adreçades a públic familiar. Aquestes iniciatives s’emmarcaran dins l’oferta de les Jugatecambientals i del cicle d’activitats als parcs, platges i rius metropolitans. Es portaran a terme des d’itineraris guiats fins a jocs per descobrir la història patrimonial