Malestar al Col·legi d’Arquitectes amb el canvi de despatxos per construir l’Espai Barça

Malestar al Col·legi d’Arquitectes amb el canvi de despatxos per construir l’Espai Barça

La firma japonesa Nikken-Sekkei, guanyadora del concurs el 2016, cau a les portes de l’inici de les obres del nou Camp Nou

Publicat a l’ARA el 6 de setembre de 2022

La remodelació del Camp Nou, joia de la corona del projecte Espai Barça, està previst que per fi comenci a avançar de manera clara al novembre. Mentre es disputi del Mundial de Qatar es portarà a terme la demolició parcial de la tercera graderia del gol sud del Camp Nou i la retirada de l’anella exterior i el voladís de la façana. El Barça va informar aquest mateix dimarts que ja han començat les obres prèvies i que, a partir de divendres, es retirarà el videomarcador del gol sud, que ja no funcionarà en el partit de Champions League contra el Viktoria Pilsen. Tanmateix, durant aquesta setmana la remodelació del Camp Nou també ha viscut un gir de guió inesperat que no ha agradat gens al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC): el canvi en la direcció del projecte. 

Si la junta directiva de Joan Laporta ho aprova a la reunió prevista per a la setmana del 19 de setembre, l’empresa catalana Torrella Ingeniería, amb seu a Terrassa i que està enfocada gairebé exclusivament a les construccions del sector industrial, passarà a encarregar-se de la reforma del Camp Nou. En un escrit certificat publicat aquest dimarts, el degà del COAC, Guim Costa Calsamiglia, lamenta que Nikken-Sekkei i b720 Fermín Vázquez Arquitectos no continuïn a l’obra. Nikken-Sekkei va guanyar el concurs per al disseny i l’execució del nou recinte esportiu, mentre que b720 va entrar fa un temps en el projecte com a enllaç entre el club i la firma japonesa, després de la caiguda de l’estudi Pascual-Ausió, que feia aquesta funció en un principi.

Costa Calsamiglia firma una carta per al president executiu del Barça, Joan Laporta, en què li demana explicacions i l’emplaça a mantenir una reunió. “Considerem que cal treballar per impulsar i fomentar la bona arquitectura, fent prevaldre els criteris de qualitat que empara la Llei d’Arquitectura. Per això m’agradaria que ens poguéssim reunir per parlar de la qüestió i trobar punts de confluència per garantir la qualitat i la continuïtat del projecte actual”, escriu el degà del COAC a Laporta. Segons ha pogut saber l’ARA, el COAC va fer arribar dimarts al matí una petició de trobada que encara no ha obtingut resposta. El fet que ha disparat les alarmes al Col·legi d’Arquitectes, que ha participat fins ara en el projecte de l’Espai Barça, és que Torrella Ingeniería sigui una companyia dedicada eminentment a les construccions industrials i que no tingui cap experiència en recintes esportius.

Torrella Ingeniería es va crear el 1959 i el 2022 té previst facturar 2,4 milions d’euros. El creixement d’aquesta empresa familiar que dona feina a una trentena de persones ha sigut significatiu els últims dos anys, en què ha duplicat els ingressos. El 2020 va facturar 1,2 milions d’euros i el 2021 en van ser 1,9. 

IDOM continua agafant protagonisme 

La probable entrada de Torrella Ingeniería a la direcció de l’Espai Barça suposa la sortida del projecte dels despatxos Nikken-Sekkei i b720 Fermín Vázquez Arquitectos, però en canvi no afectarà la importància que ha adquirit IDOM en la reconfiguració del projecte de l’Espai Barça des de l’arribada a la presidència de Joan Laporta, el març del 2021. De fet, un extreballador d’aquesta empresa consultora d’enginyeria arquitectònica, Ramon Ramírez, va encapçalar el departament de l’Espai Barça des del juny del 2021 fins al juny del 2022.